Uz zvukove automobilskih sirena i "selfie" videosnimke brojni stanovnici sjevernoga tajlandskog grada Chiang Raija i okolnih manjih mjesta u utorak proslavljaju spašavanje dvanaestorice dječaka i njihova trenera iz spilje u kojoj su bili zatočeni više od dva tjedna.

Dramatičnim spašavanjem mladića i njihova trenera završeno je neugodno iskustvo kroz koje su prošli, a započelo je prije više od dva tjedna kada su članovi nogometnog kluba "Veprići" i njihov trener ostali zatočeni u poplavljenoj spilji Tham Luang koja se nalazi na granici Mjanmarom.

Dvojica britanskih ronilaca uspjela su se prošli ponedjeljak probiti do zarobljene skupine, nakon čega su međunarodni i tajlandski spasioci prionuli njihovu spašavanju.

"Ovo je čudo"

"Ovo je iznimno važan događaj u mom životu. Nešto što ću zauvijek pamtiti", rekao je vidno potresen glasnogovornik pokrajine Chiang Rai, Rachapol Ngamgrabuan. "Povremeno nisam uspijevao suspregnuti suze. Danas sam sretan... Vrlo sretan što mogu osjetiti ljubav među Tajlanđanima", rekao je.

A Tajlanđani su čitavo vrijeme bilo prikovani uz svoje TV ekrane, pametne telefone i računala. Poput ljudi iz cijeloga svijeta iz sata u sat pratili su svaki novi događaj i podatak u priči o zatočenim dječacima.

Društvene mreže u utorak su, nakon informacije tajlandskih marinaca o tomu da su iz spilje izvučeni svi zatočeni, preplavile zahvale glavnim junacima priče - spasiocima i dječacima.

U ponedjeljak je premijer Prayuth Chan-ocha najavio proslavu za sve koji su bili uključeni u multinacionalne spasilačke napore.

"Nismo sigurni je li ovo čudo... znanost... ili nešto treće. Svih trinaest 'Veprića' spašeno je iz spilje", napisali su tajlandski marinci na službenoj internetskoj stranici neposredno po završetku misije.