Iako često možemo čuti kako je letenje avionom najsigurniji oblik putovanja, nakon svih događaja u posljednje vrijeme poput nestanka i rušenja malezijskih zrakoplova, odnosno nedavnog pada zrakoplova u Francuskoj, povjerenje u sigurnost letova zrakoplovima uvelike je 'poljuljana'. Smanjenju tog povjerenja vjerojatno će pridonijeti i izvještaj Government Accountability Officea (agencija povezana s američkim kongresom) u kojem se tvrdi da je veliki broj zrakoplova ranjiv na hakerske napade te da bi, putem WiFi mreže koja je dostupna putnicima, netko iz zrakoplova ili čak sa zemlje mogao preuzeti kontrolu nad računalnim sustavom u avionu.

Tijekom rada na ovom izvještaju, članovi agencije razgovarali su sa stručnjacima za cyber sigurnost i za zrakoplovnu sigurnost te su oni upozorili kako bi hakeri, barem u teoriji, mogli ugroziti sigurnost putnika i preuzeti kontrolu nad zrakoplovima, ubaciti virus u računala za kontrolu leta te preuzeti kontrolu nad sustavom upozorenja i sustavom navigacije zrakoplova (upravo je jedna od teorija zavjera vezane uz malezijski zrakoplov govorila kako su za njegov nestanak krivi hakeri). U izvještaju se navodi kako bi za tako nešto bilo potrebno probiti firewall koji razdvaja WiFi od ostatka elektronike u zrakoplovu, a pilot John Barton za CNN rekao je kako su hakeri ranije uspjeli probiti zaštitu Pentagona pa pretpostavlja kako bi tako nešto mogli bez problema napraviti i s računalnim sustavom zrakoplova.

Cyber stručnjaci s kojima su razgovarali kažu kako najveći rizik predstavlja internetska povezanost koja se smatra 'direktnom vezom između zrakoplova i vanjskog svijeta' te postoji teoretska mogućnosti da bi putem virusa ili malwarea postavljenog na neku internetsku stranicu kojoj pristupaju putnici u zrakoplovima (u onim avionima u kojima postoji mogućnost korištenja WiFi-ja) napadači mogli pristupiti sustavu zrakoplova.

U izvještaju se zaključuje kako se što prije trebaju poduzeti sve mjere kako bi se riješili ovi problemi i, prije nego bude kasno, eliminirale sve potencijalne prijetnje komercijalnim letovima poput terorista koji bi putem laptopa iz zrakoplova ili čak sa zemlje mogli rušiti zrakoplove, a stručnjaci za cyber sigurnost smatraju kako ovakve ranjivosti zrakoplovnih sustava zaista postoje te su navedene prijetnje – stvarne. Ipak, iz GOA-e nisu objavili detalje vezanu uz ovo istraživanje tako da nije poznato jesu li u ovom slučaju riječ o teorijskim pretpostavkama ili su ove informacije bazirane na stvarnim testovima.

Novinari CNN-a kontaktirali su i zrakoplovne kompanije te su im iz Boeinga poručili kako su u potpunosti posvećeni sigurnosti i da piloti u njihovim zrakoplovima na raspolaganju imaju više od jednog sustava navigacije te da se bez odobrenja pilota ne može unijeti niti jedna promjena u planu leta. Iz Airbusa su komentirali kako u svojim zrakoplovima koriste najviše sustave sigurnosti, no nisu htjeli spominjati nikakve detalje jer bi to moglo biti kontraproduktivno za sigurnost.

zimo.co / Foto: AFP