Treća međunarodna kobasijada u Tomislavgradu bit će održana 26. veljače, a okupit će, među ostalim, izlagače iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije.

Organizator kobasijade je Udruga "Duvanjski kobasičari", a njen predsjednik Marko Jurčević kazao je Feni kako očekuju više od stotinu uzoraka koje će ocjenjivati Međunarodni stručni žiri koji će brojati osam članova a na čijem čelu će biti predsjednik salamera Hrvatske Milinko Perković.

Manifestaciji će prethoditi prikupljanje uzoraka i stručno ocjenjivanje, a na sam dan kobasijade bit će upriličeno proglašenje pobjednika i dodjela odličja.

- Prvenstveno gledamo vanjski oblik kobasice, je li ona pravilna, naborana i slično, onda njen presjek, udio bjeline, rupičavost, sastav, strukturu mesa i drugo, te njezin miris i okus – pojasnio je Jurčević.

Kobasijada u Tomislavgradu održana je dvije godine zaredom, 2019. i 2020., uz izuzetnu veliku posjećenost, dok je 2021. odgođena zbog pandemije covida-19.

Želja organizatora je da kobasijada postane tradicionalna, ali i da naprave jedan brend.

- Želja Udruge je da standardiziramo 'duvanjsku kobasicu', da napravimo jedan brend koji će biti prepoznatljiv kao 'slavonski kulen', 'livanjski sir' , dalmatinska vina i slično, da oformimo jednu ekipu koja će proizvoditi te kobasice, a svi oni koji se žele baviti time da se drže tog standarda i prave ih na način koji će biti propisan – poručio je Jurčević.

Glavni pokrovitelj Treće međunarodne kobasijade je Općina Tomislavgrad, a podršku manifestaciji pružila je i Hercegbosanska županija.