Jučer je na mostarskom Sveučilištu započeo razredbeni postupak kojim će se izvršiti izbor pristupnika za upis na pojedine fakultete. Tko će od prijavljenih kandidata steći status brucoša i dobiti indeks u ruke, znat će se nakon obavljenog razredbenog postupka, a koji se zasniva na vrednovanju uspjeha u srednjoj školi te provjere znanja iz odgovarajućih predmeta, ovisno o izboru studija.

Službeni podaci

- Do petka, 3. srpnja, do 14 sati na svim fakultetima Sveučilišta ukupno je stiglo 2897 prijava. Neki su fakulteti primali prijave u petak i poslije 14 sati, a neki su to radili i u subotu, pa i jučer. Jedan dio prijava će pristići i poštom. Za očekivati je kako će se ovaj broj povećati za nekoliko stotina kandidata. Očekujemo da će i ove godine broj prijavljenih kandidata biti na prošlogodišnjoj razini, rekao je prof. dr. sc. Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice za nastavu i studente Sveučilišta u Mostaru. Kao i ranijih godina, pojedini fakulteti će imati daleko više kandidata nego što je to određeno natječajem, te će imati tešku, ali ‘slatku’ zadaću odabrati one najbolje. Neki će opet pokušati u drugom krugu barem djelomično popuniti upisnu kvotu. Dakle, službeno, do petka u 14 sati, na mostarsko Sveučilište konkuriralo je oko 68 posto od planiranog broja kandidata. Računa li se, barem tako tvrdi prof. Višekruna, da bi broj kandidata, nakon što pristigne pošta, ali i prijave tijekom proteklih dana, mogao biti veći i za 500 kandidata, tada bi broj prijavljenih dostigao cifru od 3400 kandidata, oko 80 posto plana, što je za prvi krug dosta dobro. Kao i ranijih godina, tako i ove godine, najveće zanimanje je bilo za medicinske struke, gdje je na svako raspisano mjesto konkuriralo po nekoliko kandidata. Ove godine je zanimljivo da se na Studij logopedije na Filozofskom fakultetu prijavilo 275 kandidata, a planom upisa je predviđeno 50 polaznika. Slično je i na Studiju edukacijske rehabilitacije na FPMOZ gdje je planirano 60 mjesta, a prijavilo se 74 kandidata. - Tako se otvaranje ovih smjerova pokazalo kao pun pogodak, kaže prof. Višekruna. Drugog upisnog kruga, kao i ranijih godina neće biti na Zdravstvenom studiju, medicini, farmaciji i Akademiji likovnih umjetnosti, dok se i na Studij strojarstva i računarstva prijavilo 286 kandidata, a možda i više, a planirano je 260 kandidata. Izbor pristupnika bi trebao biti završen do petka, 10. srpnja 2015., nakon čega slijede upisi.

Upisi i prijave

Upisi u I. godinu studija u prvom upisnom roku provodit će se od 13. do 17. srpnja 2015., naravno, upisi se obavljaju prema rezultatima postignutim u razredbenom postupku. Za buduće studente koji u prvom upisnom krugu nisu ostvarili svoje želje, mogu se pokušati upisati na neki drugi fakultet, no za to će trebati sačekati jesen. Naime, prijave za II. (rujanski) razredbeni rok traju od 1. do 5. rujna, a prijave za II. rok primat će se samo za studije na kojima ostane slobodnih mjesta nakon prvog roka. Broj slobodnih mjesta za II. rok objavit će se na oglasnim pločama ustrojbenih jedinica Sveučilišta . Dok će jadan broj brucoša tijekom ovog mjeseca steći status brucoša i riješiti sve brige oko upisa, drugi će morati pričekati kraj ljetnih žega. Kako tvrde iz Sveučilišta, mjesta ima dovoljno. (abcportal.info)