Desetak motocikala, dvije palme i inventar iz obližnjeg kafića izgorjeli su u velikom požaru koji je u ponedjeljak rano popodne izbio na splitskoj Rivi, a ugašen je sat i pol kasnije

Splitska je policija, tek nakon što je požarište oko 15 sati u potpunosti sanirano, počela s očevidom kojim utvrđuje na koji je način došlo do požara koji je usred dana doslovno šokirao sve prolaznike, a najviše turiste koji su se tamo zatekli.

Strašno je izgledao i gusti crni dim koji je sukljao i podizao se u nebo. Požar je buknuo nešto poslije 13 sati na južnoj strani Dioklecijanove palače, na mjestu gdje Splićani inače parkiraju svoje motocikle. Neki svjedoci su rekli kako su prvo čuli eksploziju, da bi potom buknula vatra. Ljudi koji su se tamo zatekli, a među njima je bilo i stranih turista, pokušali su gasiti vatru i potom maknuti neke motocikle, no to je završilo njihovim lakšim ozljeđivanjem.

Na terenu su se u kratkom roku našli gasitelji Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita, kao i Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split, no nisu uspjeli spasiti nijedan od parkiranih motocikala. Svi su do posljednjega izgorjeli. Procjenjuje se kako će materijalna šteta biti jako velika.

Po svemu sudeći, zapalio se jedan motor pa je plamen prešao na ostale te je izgorjelo najmanje deset motora. Zapalile su se i dvije palme, a požar su gasili splitski vatrogasci.

Njemački turist porijeklom iz Sirije, Abdul, ispričao nam je kako je bio u blizini kad je izbila vatra na prvom motoru.

Kaže kako je, zajedno s drugim osobama koje su se našle u blizini, pomogao maknuti ostale motore, a sam je rukom razbio staklo na parkiranom BMW-u njemačkih tablica te su on i još nekoliko osoba uspjeli maknuti auto da i on ne izgori. Pritom je lakše ozlijeđen, ali kaže kako nije ništa strašno.

Željko Selak iz vatrogasne postrojbe rekao nam je da su po dolasku zatekli otvoreni plamen i da se više ništa nije moglo spasiti. Zahvalio je građanima na pomoći, ali je upozorio i da je to opasno i da je ponekad bolje to ne činiti, prenosi Hina.