U Kantonu Sarajevo ukupan broj pozitivnih na koronavirus iznosi 44, u posljednja 24 sata testirane su 73 osobe, među kojima je petoro bilo pozitivno, potvrdila je danas u Sarajevu, tokom redovnog obraćanja građanima, šefica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Aida Pilav.

"U KS-u je dosad testirano ukupno 605 osoba. U samoizolaciji trenutno se nalaze 1.203 građanina, a iz samoizolacije je izašao ukupno 2.601 građanin", kazala je Pilav.

Među ukupno 44 pozitivne osobe u Kantonu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizirano je sedam osoba, među kojima je jedna na respiratoru, a u procesu oporavka su dva pacijenta. Dodala je kako je troje umrlih, a ta brojka je, srećom, stabilna već duže vrijeme.

"Jako smo zadovoljni vođenjem epidemije. Mi u posljednjih 15 dana sa 44 potvrđena slučaja imamo samo sedam hospitaliziranih sugrađana, nažalost i jednog na respiratoru. I dalje je to jako mali broj, s obzirom da je zapravo priča epideimje COVID-19 priča o potrebi respiratora. Ukoliko svi zajedno budemo poštovali mjere, mislim da ćemo vrlo brzo izaći iz ove priče", smatra Pilav.

Dotaknula se i odluke Federalnog stožera civilne zaštite o liberalizaciji mjera za osobe starije od 65 godina, te poručila kako Krizni stožer Kantona Sarajevo stoji pri tome da ova zabrana treba ostati na snazi, barem kada je u pitanju Kanton Sarajevo.

"Mi i dalje stojimo pri tome, odnosno da to treba da bude jedan savjet prema stožerovima civilne zaštite, da ova mjera treba ostati na snazi, odnosno da se zabrani kretanje, iz tog razloga što ćemo sačuvati tu skupinu i mlađe od 18 godina. Radi se o gusto naseljenom kantonu, imamo velike zgrade i nebodere, ukoliko bi se dogodili učestaliji socijalni kontakti, koje je teško kontrolirati, moglo bi doći do ekspanzije epidemije", poručila je Pilav.

Jasmin Derović, načelnik Kriznog stožera civilne zaštite KS-a, kazao je kako su na Sarajevskom aerodromu pripremljeni šatori za trijažu bh. državljana koji će večeras u 19 sati doputovati iz Stockholma.

"Nakon trijaže, oni će potom vozilima GRAS-a biti prebačeni u Studenski dom Bjelave. Jutros smo imali priliku obići prostorije, dom u potpunosti ispunjava sve uslove za prihvat bh. državljana", rekao je Derović.

Dodao je kako je u okviru Studentskog doma Bjelave osiguran i prostor u kojem će boraviti one osobe koje se ne budu pridržavale izdanih rješenja za izolaciju, odnosno da će u okviru domu boraviti u prinudnoj izolaciji.

"U posljednja 24 imali smo 32 prekršitelja mjera izolacije. Prema podacima iz MUP-a, imali smo i 46 osobe koja se nisu pridržavala mjere policijskog sata", dodao je Derović.