U organizaciji Veslačkog kluba Rama, a u sklopu veslačke regate, večeras je s početkom u 19:30 sati u kino dvorani Franjevačkog samostana održano predavanje prof. dr. Marina Marinovića, višegodišnjeg predsjednika Hrvatske veslačke i kajakaške reprezentacije, uspješnog kondicijskog trenera poznatih hrvatskih sportaša i trenutnog profesora na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Naime, profesor Marinović je u svome predavanju posvetio najveću pažnju sportašima, njihovome zdravlju i pravilnome treniranju. Prvenstveno je predavanje bazirano za veslače ali također i sve ostale sportaše koji, naravno, u svojim treninzima i rezultatima troše fiziološku energiju tijela. Predavanje je održano uz zanimljivu prezentaciju i dijagrame te poučne tablice o potrošnji energije u tijelu sportaša.  

Profesor je govorio i o zamoru u sportu i njegovim uzrocima. O bazalnom metabolizmu organizma i njegovim učincima na sportaše. „Tamo gdje počinje sportski trening završava teški fizički rad.“ Za sportaša je jako bitno, također, i kako ce živjeti između dva treninga.

Ono što je u ljudskome tijelu najbitniji dio za metaboliziranje šećera u energiju su enzimi. Pored toga riječi je dosta bilo o radu i zdravlju kao i kapacitetu pluća posebno kod djece koja su u sportu. Jako je bitno da se kod djece obavi pregled ili spirometrija pluća koja pokazuje koji je kapacitet i protok zraka u plućima. Posebno je skrenuta pažnja na sva ostala testiranja i preglede, a sve s ciljem zdravlja sportaša posebno djece. Skrenuta je pažnja posebno na to da uprave sportskih klubova ne troše dovoljno novca za nabavku potrebne osnovne opreme za praćenje zdravlja sportaša.

Na koncu, predavač se zahvalio svima nazočnima na strpljenju i pozornome praćenju predavanja.

U krugu Veslačkog centra Rama nastavljeno je druženje uz glazbu, pjesmu i zakusku.