Rano i dopisno glasanje za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama 3. studenog već je premašilo razinu zabilježenu prije četiri godine, 2016., pokazuje neovisna studija objavljena u nedjelju.

Devet dana prije izbora US Election Project, institut osnovan pri sveučilištu na Floridi, objavio je da je do nedjelje glasalo 59 milijuna birača.

G. 2016. rano je glasalo 57 milijuna birača, osobno ili putem pošte, objavila je mrežna stranica US Election Assistance Commissiona.

Milijuni Amerikanaca glasali su ranije, zabrinuti zbog nastavka pandemije koronavirusa ili motivirani suparništvom republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena.

Zasad demokrati, koji su ove godine uvelike poticali rano glasanje, prednjače u odazivu, ali se još ne zna hoće li to utjecati na konačan ishod izbora.

Donald Trump i republikanci upozoravaju da dopisno glasanje otvara mogućnost prevare pa se očekuje da će velik broj republikanskih glasača glasati na sam dan izbora, 3. studenog.