Forbes je nedavno objavio popis najvećih kriptobogataša, a najmlađi na listi 24-godišnji je Vitalik Buterin, koji je sa samo 19 godina osnovao alternativu bitcoinu - ethereum, čija se neto vrijednost danas procjenjuje na 400-500 milijuna dolara.

Buterin je postao velika zvijezda u svijetu kriptovaluta i prije nego što se o njemu raspisao Forbes, a na Twitteru ga prati više od 680 tisuća ljudi. Na listu 40 Under 40 još lani uvrstio ga je Fortune.com, koji ga je nazvao "mladim genijem koji stoji iza druge najpopularnije kriptovalute na svijetu".

Rođen je u Moskvi 1994. godine, a kad je imao samo šest godina preselio se s obitelji u Kanadu, gdje je pohađao školu. Od 2007. do 2010. godine igrao je World of Warcraft, no tad mu je, kaže, Blizzard promijenio omiljenu čaroliju pa je "zaspao plačući i uskoro odlučio odustati od igre".

2011. godine, u potrazi za smislom života, kako je to duhovito opisao na svojoj web stranici, otkrio je bitcoin, koji ga je odmah zaintrigirao. 2012. godine osvojio je brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike, a i matematika mu je oduvijek dobro išla. O kriptovalutama je prvo učio od oca, a zatim upijao sve što je našao o temi za koju je vrlo brzo postao stručnjak.

2012. godine upisao je i fakultet, no shvatio je da mu kriptovalute oduzimaju previše vremena pa se ispisao te je ostatak godine proveo putujući svijetom, pri čemu je koristio svaku priliku da razgovara sa stručnjacima o kriptovalutama. Nakon što se vratio u Toronto, počeo je razvijati ethereum, a ostalo je, kako se kaže, povijest.

Tržišna kapitalizacija Buterinova ethereuma danas je 100 milijardi američkih dolara, a surađuje s Microsoftom, BP-jem i JPMorganom.