Na račune nezaposlenih rodilja za 11 mjeseci ove godine uplaćeno je oko deset milijuna KM, a mjesečni rodiljski dodatak od 405 KM majkama je, kako kažu, veliki stimulans u podizanju djece. Mjesečna nadoknada nezaposlenim rodiljama u visini minimalne plaće isplaćuje se od ove godine, nakon što je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o dječjoj zaštiti.

To je rezultat pronatalitetnih mjera koje je lani donijela Vlada RS-a u cilju smanjenja razlika između zaposlenih i nezaposlenih rodilja, poticanja nataliteta i popravljanja loše demografske slike RS-a. U Javnom fondu za dječju zaštitu RS-a ističu da se broj rodilja, koji ostvaruje pravo na rodiljsku naknadu u iznosu od 405 KM, iz mjeseca u mjesec povećava.

"Broj majki konstantno raste. U veljači je bilo 688 rodilja koje su ostvarile pravo na dodatak, a već u lipnju bile su 2122, da bi u studenom dostigle broj od 4347 korisnica", rekao je viši stručni suradnik za informiranje, programe i projekte u fondu Marko Milisav.

On je istaknuo da bi trend rasta broja korisnika trebao biti nastavljen i ubuduće te da je proračunom fonda za iduću godinu za ove namjene predviđen 31 milijun KM. "Zahvaljujući podršci Vlade RS-a, novac će biti isplaćivan redovito", rekao je Milisav za Glas Srpske.

Predsjednik Udruge obitelji s četvero i više djece RS-a Jovan Radovanović kaže da nezaposlenim majkama svaka marka dobro dođe, ali da je problem što se novac rodiljama isplaćuje 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

"Da bismo pospješili demografsku obnovu moramo uvesti druge mjere. Ispred Udruge predlagali smo da se uvede dječji dodatak za svako dijete u visini od 100 KM, ali i da majke koje rode troje i više djece imaju stalnu naknadu, nešto kao mirovinu, kako bi bile sigurne u budućnost", rekao je Radovanović za medije.