Pripadnici Uprave Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) za organizirani i teški kriminalitet, na Palama su lišili slobode K.Ž., nakon što su pretresli njegov stambeni objekt i pronašli originalnu verziju Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

K.Ž. je uhićen zbog postojanja mogućnosti trgovine utjecajem i zloupotrebe.

Ovo je za RTRS večeras potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave MUPRS-a za organizirani i teški kriminalitet.

Alija osobno donio Sporazum

Podsjećamo, 2008. godine otkriveno je kako je originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma izgubljen. Nakon objavljene vijesti, krenulo se u ''potragu'', koja je potom oktrila da je mirovni sporazum izgubila i Srbija.

Francuska je u ožujku 2015., nakon zahtjeva Parlamenta BiH, poslala ovjerenu kopiju tog dokumenta.

Naime, početkom 2008. Željko Komšić, u to vrijeme predsjedatelj Predsjedništva BiH, na sjednici Predsjedništva upozorio je da je iz arhiva nestao originalni primjerak sporazuma.

Znalo se da je Alija Izetbegović osobno u Sarajevo donio originalni primjerak Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat.

Tiskarska greška

Zanimljivo je da je tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zatražio dokument kako bi uporedio original s verzijama kojima se služe institucije.

Tada je Dnevni avaz objavio kako je Radmanović ustanovio da poslovnik o radu ove institucije nije u skladu s originalnim mirovnim sporazumom.

Radmanović je posumnjao da je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt promijenio originalni sporazum iz Daytona.

Bildt je 1996. u pismu Aliji Izetbegoviću spomenuo tipografsku grešku u ustavu i dodao da će ''buduća izdanja Ustava BiH biti u tekstu koji su stranke usuglasile, a ne u tekstu s tiskarskom greškom''.

Daytonski sporazum, odnosno Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, naziv je mirovnoga dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995.

Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat. Francuska je čuvar originala Daytonskog sporazuma.

U BiH, Daytonski sporazum nikada nije službeno preveden niti je ratificiran u parlamentu i nikad nije objavljen u Službenom glasniku BiH.

Željko Kuntoš, nekadašnji član osiguranja Dragana Kalinića, uhićen je na Palama, nakon što je policija u njegovim stambenim prostorijama pronašla originalnu verziju Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, javila je BN televizija pozivajući se na neslužbene izvore.

Kuntoš je bio vozač bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.