Tko je jučer prošao duvanjskim krajem mogao je primijetiti na desetine ljudi u polju a oko njih crvene ili žute vreće. Naravno, ova prva jesenja subota bila je jedan od onih idealnih dana za vađenje krumpira. Tradicija je u našemu kraju da je krumpir, pored drva, kupusa i krmeta sigurna priprema za duvanjsku zimu, ma kakva ona bila. Također, većina stanovnika krumpir sadi za svoje potrebe ili malo više, za svaki slučaj. Bio je običaj poslati koju vreću svojima u veliki grad, ali granice postadoše tvrđe, pa je i takvih pošiljki sve manje, piše Tomislavcity

Tradicionalni način sadnje krumpira, pa ručnog okopavanja, ogrćanja, skupljanja zlatice, itd. iziskivao je teški fizički rad pa su se rijetki odlučivali saditi više od svojih potreba. No, pojavom mehanizacije koja je prilagođena za sadnju i vađenje krumpira mnogi su odlučili u okviru svojih OPG-ova zasaditi velike površine i uzgajati krumpir za prodaju.



Jedan od takvih je i gosp. Tomislav Leto – Pićo, zadnjih dana vrlo tražena osoba, koji je sa svojom dvoredom vadilicom izvadio tone i tone krumpira s Duvanjskog polja. Jučer smo ga zatekli na jednoj njegovoj njivi ispod Blažuja gdje se krumpir vadio na otprilike 5 duluma. Vidno umoran ponosno stoji kod svoga traktora i kaže da je zadovoljan ovogodišnjim urodom. Na ovoj parceli bit će oko 7 tona krumpira, govori nam. Kvaliteta krumpira je izvrsna, krumpir je zdrav i spreman za skladištenje ili prodaju. Napominjemo mu da je u mnogim duvanjskim selima ovogodišnji urod podbacio jer je bila velika suša, pa pitamo u čemu je tajna dobroga uroda. Leto govori da je njiva prošle jeseni dobro nagnojena goveđim gnojivom starim nekoliko godina, ali i da je, iako slaba, kiša pala u najbolje vrijeme.



I rado bi Tomislav objašnjavao sve detalje oko uzgoja krumpira, ali susjedi koji pomažu prikupljati izvađeni krumpir ga požuruju da ide na drugu njivu jer ga i tamo nestrpljivo čekaju. Napominju mu da je za idući tjedan vremenska prognoza vrlo nepovoljna s puno kiše, pa valja što više uraditi danas. Zanimljivo je i kako današnji poljoprivrednici pored moderne mehanizacije koriste i druga pomagala, od mobitela s vremenskom prognozom do objave raspoloživog krumpira i prodaje preko Interneta.

Za sve one koji žele nabaviti zdrav krumpir, ekološki uzgojen mogu se s punim povjerenjem javiti Tomislavu Leti na broj mobitela 063 330 948.

Tomislavcity