Sveta misa na stadionu Koševo predstavljat će središnji događaj pohoda pape Franje u BiH, kada će Sveti otac prenijeti poruku mira, dijaloga, suživota i tolerancije svim građanima Bosne i Hercegovine.

Euharistijskom slavlju nazočit će oko 65.000 vjernika, od kojih je iz BiH oko 34.000, Hrvatske oko 23.000 te Srbije njih oko 2.500. Ostatak je iz brojnih drugih zemalja svijeta.

Program na stadionu počet će dolaskom Svetoga oca papamobilom kojim će atletskom stazom obići i pozdraviti vjernike.

Potom će ga dočekati gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te mu uručiti Ključ grada i Povelju o dodjeli Ključa.

Papa Franjo zatim odlazi u sakristiju na ulazu u stadion, nakon čega počinje misno slavlje prema pripremljenoj i odobrenoj liturgiji.

Podij za oltar sa svim liturgijskim sadržajima prema važećim liturgijskim odredbama i odredbama vatikanskog Ureda za pripremu liturgije predstavljat će središnji dio tijekom euharistijskog slavlja na stadionu Koševo. Na njemu će se nalaziti oltar, ambon, sedes za Papu, suslavitelje i cjelokupnu asistenciju. Među te sadržaje spadaju i veliki križ s korpusom, kao i mali ranjeni križ iz župe Deževice kod Kreševa sa zavjetnom slikom Gospe Stupske. Cvjetni aranžmani također su dio sadržaja oltarske platforme.

Oltar će biti postavljen na južni dio stadiona. S njegove lijeve strane bit će svećenici suslavitelji, a s desne veliki zbor s vlastitim podijem i platformom za Puhački orkestar Oružanih snaga.

Ova svojevrsna crkva na otvorenom osmišljena je u gotičkom stilu gradnje crkava, dok će drugi prostori u Sarajevu poštovati zatečenu liturgijsku i drugu stvarnost, uz želju da se svi ti prostori učine što prikladnijim za susret s papom Franjom.

Na kaležu su vidljivi mnogi važni sadržaji Katoličke crkve i hrvatskog naroda u BiH, kao što su likovi Blažene Djevice Marije i svetaca sv. Ilije proroka te sv. Franje Asiškog, kao i četiri stolne crkve u Sarajevu, Mostaru, Trebinju i Banja Luci, te župne crkve u Šikari kod Tuzle.

Oltar i ambon, uz klasični izgled i poštivanje svih liturgijskih pravila, krase brojni srednjovjekovni katolički i hrvatski sadržaji bh. prostora.

Kada je riječ o prinošenju darova, ta je čast pripala obitelji Petra i Milenke Ivančić sa šestoro djece iz Rame i župe Presvetog Srca Isusova Prozor u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Oni će prinijeti darove za euharistijsko slavlje s papom Franjom - kruh, vino i vodu.

Imaju pet kćeri i jednog sina - Ružica, Zorica, Katarina, Marija i Lucija, te sin Ivan, bogoslov Vrhbosanske nadbiskupije, koji je pred završetkom Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i blizu đakonskog i svećeničkog ređenja.

Prema važećim odredbama drugih darova na misi neće biti, a također Sveti otac nikoga neće pričestiti.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja izvest će udruženi zborovi iz nadbijskupija i biskupija BiH, Hrvatske i drugih susjednih zemalja. Ravnatelj liturgijskog pjevanja i zborovođa bit će dirigent vlč. Marko Stanušić.

Šef Pododbora za promidžbu Državnog odbora za doček pape Franje Nevenko Herceg izjavio je za Fenu kako su svi pododbori zajedno s Crkvenim odborom za doček pape Franje odradili dobar posao.

"Poduzeli smo čitav niz aktivnosti koje su imale za svrhu pridonijeti stvaranju posebnog ozračja i iskrene dobrodošlice, ne samo Svetom Ocu papi Franji nego i svima koji će taj dan posjetiti Sarajevo. Želim istaknuti kako smo mi apsolutno spremni te s radošću očekujemo sutrašnji dan i posjet pape Franje. Sve naše do danas planirane aktivnosti uspješno su privedene kraju i u našem dijelu zasigurno neće biti nikakvih problema. Upućujem poziv na dostojanstveno ponašanje, poštivanje, uvažavanje i iskazivanje dobrodošlice dragom gostu, papi Franji'', kazao je Herceg.

Bosna i Hercegovina sutra će imati čast treći put ugostiti vatikanskog poglavara, ovaj put papu Franju koji u državničku i pastoranu posjetu dolazi pod motom "Mir vama" s ciljem da prenese poruku mira, suživota, dijaloga i međusobnog razumijevanja.

Poruka mira inače je temeljna odrednica Papinih pastoralnih pohoda u svijetu, što je bio slučaj i s njegovim prethodnikom Ivanom Pavaom II, koji je BiH pohodio dva puta - u Sarajevo je došao neposredno nakon rata 1997. te u Banju Luku 2003. godine.

Svetoga oca će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekati nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji su i čelnici crkvenog, odnosno državnog odbora za pripremu Papina posjeta.

Potom slijedi službena državna ceremonija dočeka pred Predsjedništvom BiH i razgovori pape Franje s najvišim bh. dužnosnicima. Središnji događaj ipak će biti dvosatno misno slavlje na stadionu Koševo uz propovijed Svetoga oca.

Na misi se očekuje 65.000 vjernika, od kojih je iz BiH oko 34.000, Hrvatske oko 23.000 te Srbije njih oko 2.500. Ostatak je iz brojnih drugih zemalja svijeta.

Glavni grad BiH već nekoliko dana odiše skorom posjetom Pape. Na ulicama su posvuda plakati povodom njegova dolaska s logom "Mir vama", te zastave Vatikana, dok se u trgovinama i prodavaonicama, posebno na Baščaršiji prodaju brojni suveniri s likom Svetoga oca. (bljesak.info)