Na računalni sustav hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova izvršen je za vrijeme prethodne vlade hakerski napad, ali niti jedna strateška informacija za Hrvatsku nije kompromitirana, rekao je u petak za Hinu ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

"Napad se nije dogodio za vrijeme ove vlade nego se radi o hakerskom napadu za vrijeme ministra Mire Kovača", rekao je Stier.

Na pitanje jesu li točni medijski navodi da hakeri nisu uspjeli doći do važnijih dokumenata nego samo do manje važnih bilješki Stier je odgovorio kako prema izvješću koje je dobio "niti jedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitirana".

Ministar Stier je rekao kako je naložio dodatne "mjere za sigurnosnu zaštitu" informacijskog sustava ministarstva kako bi se ovakvi upadi spriječili.

Mediji pišu kako se napad dogodio u zadnjih 30-tak dana, što bi značilo za vrijeme vlade Andreja Plenkovića.

Stier kaže kako "ne može špekulirati" zašto se hakerski napad smješta u doba ove vlade koja je potvrđena u Hrvatskom saboru 19. listopada, a ne prethodne kada se stvarno dogodio.

Jedan dnevni list navodi kako se ne zna tko stoji iza napada, ali da dio sugovornika sumnja da je riječ o napadu ruskih hakera. Stier to komentira pitanjem kako bi hakerski napad mogao imati veze s Plenkovićevim posjetom Ukrajini kada u doba kada se napad dogodio Plenković uopće nije bio premijer.