Proruski dobrovoljci s crvenim vrpcama na rukavu od danas nadziru željezničke postaje. Zaustavljaju putnike iz Kijeva. U krimskim gradovima organiziraju se politički skupovi uoči najavljenog referenduma. Tisuće građana izišle su na ulice u znak potpore Rusiji i proruskoj politici.

Više od stotinu kamiona s ruskom vojskom krenulo je iz pješačkih baza prema glavnom gradu Krima. U mornaričkim bazama traje rat živaca dviju mornarica. Rusi su potopili dva stara broda na izlazu iz zaljeva i tako blokirali nekoliko ukrajinskih vojnih brodova.

Proruske demonstracije su i na istoku Ukrajine. Onamo je otputovao i Vitalij Kličko, ali nije se obratio građanima na ulici. Moj je cilj objasniti ljudima na istoku da nije važno kojim jezikom govorimo ili koje smo nacionalnosti, već da ostanemo zajedno i da volimo svoju zemlju, rekao je Kličko.

Vladimir Putin izjavio je u razgovorima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Cameron da su potezi vlasti na Krimu u skladu s međunarodnim pravom.

Sjedinjene Države najavile su da neće priznati pripajanje Krima Rusiji te potvrdile da na razgovore u Washington dolazi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Poljsko ministarstvo obrane priopćilo je da će SAD do četvrtka u Poljsku poslati dvanaest lovaca F-16. Zrakoplovi stižu na zahtjev Poljske, u okviru proširene vojne vježbe koja će se održati prije nego što je bilo planirano, u napetim političkim okolnostima zbog stanja u Ukrajini, potvrdio je američki ministar obrane Chuck Hagel.