Navodno plan je sljedeći: DF će izaći iz vladajuće koalicije, MMF neće odobriti novu tranšu kredita BiH, zapravo entitetima, čiji su godišnji proračuni u deficitu od skoro milijardu maraka, (F BiH 700, RS 300 milijuna KM) postavljajući uvijete koje je nemoguće ispuniti.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Bez parlamennatrne većina i bez novca, vladajućem dvojcu SDA-HDZ u F BiH bit će svezane ruke. Posljedice:  Do jeseni će izbiti socijalna pobuna slična onoj koju smo već vidjeli, u kojoj su zapaljene zgrade županijskih vlada u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru, Predsjedništvo BiH, prostorije HDZ BiH i SDA, Gradska uprava Mostara,…

Oporbene stranke  uporno će insistirati na prijevremenim izborima. Pod njihovim, pritiskom i pritiskom „javnosti“ visoki predstavnik donijet će odluku o održavanju izvanrednih izbora kako bi spriječio kaos i anarhiju.

Na izvanrednim izborima ujedinjeni SDP i DF sa SBB-om formirat će novu vladajuću koaliciju koja će svrgnuti s vlasti, već sada unutarnjim podijelama uzdrmanu SDA, a umjesto HDZ BiH izabrat će  “građanskoj opciji” “prihvatljivijeg hrvatskog partnera”. Time bi ponovo bio nametnut projekat „Alijanse“, ili „Platforme“, projekat dekonstituiranja Hrvata i pretvaranja Federacije BiH u građanski entitet pod nekim novim nazivom.

Ova informacija pojavila se u političkim kuluoarima nekoliko dana prije nego je, sada već bivši, DF-ov federalni ministar, “američki student”, Reuf Bajrović sa sjednice Vlade F BiH otišao ravno u američko veleposlanstvo, gdje su mu se pridružili druga dvojica čelnika ove stranke Željko Komšić i Reuf Bajrović.

No, djelovala je kao nategnuta konstrukcija, dok se tijek događaja na političkoj sceni nije počeo odvijati upravo prema spomenutom scenariju.

DF je istupio iz vladajuće koalicije, MMF, pokazalo se, nije odobrio posljednju tranšu kredita BiH, a premijerka RS Željka Cvijanović nedavno je izjavila kako je ova međunarodna financijska institucija postavila takve uvijete za koje je unaprijed znala da ih vlasti u BiH neće ispuniti.

Svakodnevnom insistiranju DF-a i SDP-a na raspisivanju izvanrednih izbora pridružio se sinoćnjomm izjavom i lider SBB-a Fahrudin Radončić, odbacujući mogućnost da njegova stanka uđe u vlast u F BiH.- Riješenje su izvanredni ili prijevremni izbori, izjavio je Radončić, iako svjestan da sadašnji izborni zakon ne poznaje institut izvanrednih izbora.

Upitan tko bi mu bili potencijalni koalicijski partneri, kad ne želi koalirati s, kako je rekao Bakirom Izetbegovićem i radikalnim krilom SDA“, Radončić je odgovorio: „Reformirani dio SDA, DF i SDP bez Lagumdžije“.

U medijima bliskim bivšoj platformaškoj vlasti jučerašnji lažni prosvijedi lažnih Lijanovićevih poljoprivrednika, već su najavljeni kao uvertira novom velikom socijalnom buntu na jesen.

Nekoliko dana ranije, sjetimo se, plasirana je lažna informacija kako je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sazvao hitan sastanak s čelnicima policiskih agencija jer se “priprema socijalni bunt u BiH”, što je iz Zvizdićevog ureda demantirano isti dan.

Ostaje još vidjeti hoće li se stvari na jesen ostvariti prema navodnom planu redatelja kaosa./HMS/