Semir Macić koji živi na Jablaničkom jezeru u blizini plaže Čivelj poslao je Avazu zabrinjavajuće fotografije ovog jezera.

Kako je rekao, ne može vjerovati što se događa sa vodom s vodom.

-Trenutno ima vjetra i uzburkano je. Kada je mirna voda sve se vidi. Kaos. Prvo su neki objavili da su alge. Ma kakve alge, imaš osjećaj da je neka emulzija. Sve je bijelo, sluzavo. Nema neki specifičan miris, smrad, ali je bljutavo i ljigavo. Kao kada se dirne puž - govori Macić.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora je u posljednje vrijeme zaprimila više upita vezanih za pojave mrlja i zamućenja na Jablaničkom jezeru.

-Ovim putem želimo informirati javnost kako su izvršeni uviđaji na terenu i uzorkovanja vode. Utvrđeno je da su na više lokacija, u plićim dijelovima uz ušća pritoka jezera, prisutne promjene boje vode, koje izgledom i osobinama ukazuju na pojavu cvjetanja algi te da nema naznaka onečišćenja izvanrednim ispuštanjem, što je i potvrđeno do sada zaprimljenim rezultatima ispitivanja. Cvjetanje algi je česta pojava na jezerima i akumulacijama kada se uslijed podizanja sedimenta i porasta temperatura stvaraju pogodni uvjeti za rast i razmnožavanje ovih organizama. Agencija će i dalje nastaviti pratiti stanje na terenu - priopćeno je.