Novi - stari načelnici

Iako se očekivao zajednički nastup stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora u svim sredinama gdje je pozicija Hrvata ugrožena, to se ipak nije dogodilo, a samo u dvije sredine dva HDZ-a su ponudila zajedničke kandidate za načelnike. Istodobno nešto je veći broj općina u kojima su se vodeće hrvatske stranke okupile oko jedinstvenih listi za općinska vijeća. Ove dvije stranke će imati značajnu konkurenciju ne samo u općinama u Hercegovini nego i u većem dijelu Bosne. HDZ BiH je kandidirao, ako se ima na umu zajednička kandidatura u Ravnom odnosno Tomislavgradu, načelnike u 32 općine te za 66 općinskih vijeća. Istodobno, u HDZ-u 1990. se bore za 18 načelničkih pozicija, te još za 40 općinskih vijeća. U većini općina u trima hercegovačkim županijama, s iznimkom Gruda, Kupresa i Posušja, ove će dvije stranke ponovno ponuditi sadašnje načelnike za još jedan mandat. U Grudama će se za načelničku poziciju boriti Ljubo Grizelj iz HDZ-a BiH te Dragutin Ćorluka iz HDZ-a 1990. Istodobno, u Posušju umjesto Petra Polića HDZ 1990. kandidira Jakova Jukića, a HDZ BiH Branka Bagu. U Kupresu novo HDZ-ovo ime je Perica Romić. HDZ BiH se u Širokome Brijegu, Stocu, Čapljini, Neumu, Ljubuškom, Čitluku, Tomislavgradu, Livnu, pouzda u imena aktualnih načelnika. Slično je stanje i u Posavini - Orašju i Odžaku. U središnjoj Bosni ista imena kandidirana su u Vitezu, Kiseljaku, Žepču. Najveće iznenađenje predstavlja odluka aktualnog i bivšeg zamjenika predsjednika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i Nike Lozančića da se kandidiraju za načelnika Novog Travnika, odnosno Kaknja. Ova dvojica dužnosnika su državni zastupnik, odnosno savjetnik predsjedatelja Vijeća ministara. Nova HDZ-ova imena u središnjoj Bosni su i Ivica Harambašić iz Travnika, Anto Visković iz Bugojna, Mladenko Čavara iz Busovače, Branko Stanić iz Fojnice, Tvrtko Krajina iz Uskoplja, Zdenko Laštro iz Kreševa, Dario Burić iz Jajca.

Izgubili pozicije

U ovim općinama Hrvati su uglavnom izgubili pozicije načelnika na posljednjim općinskim izborima. U Jajcu je pak Nikola Bilić kandidat HDZ-a 1990., u Uskoplju Ivica Meštrović, Pero Madžar u Kiseljaku, Stjepan Lepan u Kreševu, u Žepču Vinko Marić, a u Usori Ilija Nikić. U značajnome broju općina HDZ 1990. uopće nije kandidirao načelnike. Istodobno i politička konkurencija, prije svih među odlazećim strankama platforme, ponudit će kandidate za načelnike u sredinama u kojima je objektivno teško očekivati i izbor jednoga vijećnika. HSP BiH će u Širokom Brijegu ponovno kandidirati Stanka Milićevića za načelnika općine. U Čapljini će to biti Ivan Stojanović. Zanimljivo je i da je HSP za gradonačelnika Tuzle predložio Zlatka Vidakovića. HSP će ponovno kandidirati i Marka Dražetića u Dobretićima gdje jedino imaju načelnika, dok je u Usori prijedlog ove stranke Ilija Ivkić, a u Odžaku Mato Filipović. U dijelu općina Republike Srpske dva HDZ-a idu zajedno za općinska vijeća zajedno sa strankama okupljenim oko HNS-a, no ni izbliza organizirano kako se najavljivalo. Valja reći i da su tri snažne hrvatske liste prijavljene za Brčko, iako se očekivao jedinstven nastup dva HDZ-a i HSS-a.

Konkurencija

Istodobno NSRZB u sjedištu stranke, Širokome Brijegu, u utrku za načelničko mjesto ide sa Žarkom Karačićem, bivšim ministrom gospodarstva te županije, a u Grudama će kandidirati Stanka Lukendu. Ozbiljne ambicije na području Hercegovine imaju i stranke poput SDP-a BiH koja će se za načelnička mjesta boriti u Konjicu i Jablanici prije svih sa SDA-om, dok će u drugim sredinama, gdje su Bošnjaci manjina poput Stoca, podržati zajedničko rješenje dijela bošnjačkih stranaka. Ova će stranka imati svoje kandidate i u Rami, Čapljini, odnosno Neumu, no izgledi za ozbiljniji rezultat nisu veliki. (Zoran Krešić /vecernji.ba)