Zastupnici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su na današnjoj hitnoj sjednici Zakon o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2017. godinu te je na taj način u propisanim rokovima i redovnoj zakonodavnoj proceduri usvojen dokument koji će omogućiti nesmetano izvršavanje zakonskih nadležnosti bh. institucija.

Financiranje državnih institucija bit će na nivou prethodnih pet godina u iznosu od 950 milijuna KM jer je tako propisano Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika BiH, a pored tih prihoda uključeni su i prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 KM.

Prihodi su osigurani od indirektnih poreza u istom iznosu već pet godina i iznose 750 milijuna KM, dok je preostalih 200 milijuna KM osigurano od neporeznihprihoda, tekuće podrške iz inozemstva, transfera drugih nivoa vlasti, prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te primitaka od prodaje stalnih sredstava.

Ukupan vanjski dug za 2017. godinu iznosi nešto više od milijarde, što je za oko 240 milijuna KM više u odnosu na ovu godinu. Od ovog iznosa obveze Federacije BiH su 650 milijuna KM, Republike Srpske 350 milijuna, Brčko Distrikt 6,2 milijuna i BiH 5,5 milijuna KM.

Zastupnici su bez rasprave danas podržali proračun za narednu godinu.