Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je zemlje članice da nastave financirati UN-ovu Agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA) na donatorskoj konferenciji na kojoj je prikupljeno više od 110 milijuna dolara poručivši da je važno nastaviti "mirovne napore radi ostvarenja vizije o dvije države, Izraelu i Palestini, koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti".

Guterres je govorio na donatorskoj konferenciji u New Yorku za UN-ovu agenciju koja pomaže palestinskim izbjeglicama u utorak kada se u Bahreinu na inicijativu američke administracije održava radionica o palestinskom gospodarstvu koja nudi Palestincima program vrijedan 50 milijardi dolara, piše Reuters.

"Smjerno pozivam sve donatore da nastave pomagati UNRWA-i na lanjskoj razini", rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.  "Znamo za što su namijenjena sredstva: za školovanje pola milijuna djece, 8 milijuna liječničkih pregleda na godinu i žurnu humanitarnu pomoć za 1,5 milijuna ljudi".

"Ovo mi daje nadu"

"Samo u Gazi UNRWA hrani milijun palestinskih izbjeglica", podsjetio je.

Po riječima glavnog povjerenika UNWA-e Pierrea Kraehenbuehla, zemlje su se u utorak obvezale da će uplatiti agenciji "više od 110 milijuna dolara". U usporedbi s 39 do 40 milijuna, koliko je dobiveno lani na istoj konferenciji, "ovo je jako dobra svota", izrazio je zadovoljstvo Kraehenbuehl pred novinarima.

"Ovo mi daje nadu", dodao je, istaknuvši "veoma dobru potporu" pojedinih zemalja na konferenciji.

U 2018. UNRWA je uspjela, zahvaljujući dodatnim uplatama država članica i unutarnjim uštedama, nadoknaditi prekid američkog financiranja i pokrpati globalnu rupu od 446 milijuna dolara.

SAD i Izrael protive se činjenici da Palestinci mogu status izbjeglice prenositi na djecu i žele smanjiti broj osoba koje imaju pravo na pomoć UNRWA-e, a Palestinci taj pokušaj vide kao kršenje njihovih prava.   

UNRWA, koja je osnovana 1949., drži škole i pruža medicinsku pomoć za 5 milijuna palestinskih izbjeglica u Jordanu, Libanonu, Siriji, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.