Iako je pristala da iz Sirije bude premješten i borac Islamske države (ISIL) Abdulah Armin Čurt (Abdullah) iz Sarajeva, za sada nije poznato zašto on nije skupa s Ibrom Ćufurovićem prebačen prošlog tjedna u BiH.

Sigurnosne agencije BiH još su prije mjesec dobile obavjest da budu spremne za premještanje i prihvaćanje dvojice bh. državljana koji su se nalazili u zarobljeništvu u sirijskoj bazi El-Roj, Ćufurovića i Čurta.

- Zaista ne znam zašto je to tako. Nemam informacije o tome – rekao je jučer ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prema nekim informacijama „Avaza“, kojima raspolažu i sigurnosne agencije, na desetine bh. državljana koje su zarobile kurdske i sirijske snage čekaju da budu vraćeni u BiH. Mnogi od njih nalaze se na Interpolovim tjeralicama.

No, problem sada predstavljaju sigurnosne provjere, tvrde izvori. Amerikanci, koji su zaduženi za povratak ISIL-ovaca, tek nakon službene dokumentacije da je riječ o bh. državljanima, spremni su organizirati izručenje.

Za sada ova procedura ide previše sporo. Ćufurović je 17 mjeseci bio u zarobljeništvu prije nego što je premješten. Može se očekivati da Čurt u Sarajevo stigne do kraja mjeseca, ali službene potvrde o tome nema.

Osim Čurta, u zarobljeništvu se, prema sigurnosnim podacima, nalaze i bh. državljani Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović, Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić.

Među zarobljenicima su i Emir Ališić iz maglajskog sela Ošve i njegov sin, 19- godišnji Hamza Labidi. Američke snage u nedavnim borbama s pripadnicima ISIL-a zarobile su i Amira Selimovića, koji je prijetio da će reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića zaklati pred Sebiljom na Baščaršiji. Ali, s obzirom na procedure, moguće je da će oni biti deportirani tek krajem godine.

Mektić jučer nije mogao potvrditi kada će bh. državljanke s djecom, koje su muževi i odveli na ratište i sada se nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije, biti premještene u BiH. Prema neslužbenim podacima, u Siriji se nalazi 58 žena iz BiH i njihovo 130 djece. Mnoge od njih ostale su udovice.

- O tome kada će biti izručene, još je rano govoriti – kaže Mektić.

Alema Dolamić iz Tešnja, čija je sestra na sirijskom ratištu, uputila je putem Facebooka apel vlastima.

- Vratite žene i djecu iz Sirije!!!! Ministri, zamjenici, inspektori, obavještajci, ambasadori, sugrađani i svi drugi. Obraćam vam se stoti put u evo nešto manje od dvije godine.

Ne znam znate li da oni žive u šatorima. Na zemlji, na blatu, nekad imaju za jest, nekad nemaju, rodile su djecu u tim mjestima. Znate li vi da su oni u zatvorima? Naša djeca su u zatvorima već godinu i više, neki su tek došli u te zatvore, a nekoj djeci je taj zatvor sve što znaju, jer su u njemu rođeni - napisala je, između ostalog, Dolamić, prenosi Avaz.ba.