Dekterom Nadbiskupskog Ordinarijata Vrhbosanskog br. 804. od 15. ožujka 1971. osnovana je u ramskoj dekaniji župa Rumboci.

Nova župa je odcijepljena od starodrevne župe Rama - Šćit, te obuhvaća sela: Rumboci, Zahum, Varvara, Lokve, Konjdolac, Dašnik, Zvirnjača. Zaštitnik je župe sv. Franjo Asiški.

Potreba osnutka nove župe posebno se osjetila poslije izgradnje ramske hidrocentrale i stvaranja umjetnog jezera u čitavoj dolini Rame, čime su veze gore spomenutih naselja s crkvom u Šćitu bitno otežane.

Župa je na temelju ugovora između Nadbiskupskog ordinarijata i Franjevačke provincije Bosne Srebrene povjerena trajno (ad nutum sanctae Sedis) Franjevačkom redu.

Ugovor između Ordinarijata i Provincijalata potpisan je 15. ožujka 1971. godine, a za prvog župnika postavljen je 6. svibnja 1971. fra Tihomir Salapić dok je fra Andrija Cvitanović postavljen za duhovnog pomoćnika. Već 1. lipnja 1971. određuje novi župnik da će se sva krštenja i vjenčanja obavljati u župi Rumboci, a ne na Šćitu kao dotada.

Izvor: Rama kroz stoljeća; fra Ljubo Lucić