Preliminarno znanstveno istraživanje u Kini pokazuje da su osobe s nultom krvnom grupom najmanje izložene riziku obolijevanja od virusa korona, a najrizičniji su oni s krvnom grupom tipa A.

Otkako je krenula pandemija virusa korona, znanstvenici pokušavaju shvatiti zašto virus neke ljude ozbiljno pogađa, a neke jedva da "okrzne", piše Srna.

Simptomi zaraze kreću se od gotovo nikakvih tegoba ili par dana kašljanja, pa do akutnog respiratornog distresnog sindroma, koji može biti i fatalan. Znanstvenici su zato počeli da analiziraju genetiku krvnih grupa.

Genetičar Peng George Wang i njegove kolege sa Southern University of Science and Technology objavili su rezultate studije, koja još nije sasvim verificirana, a u kojoj je upoređivana zastupljenost krvnih grupa među 2.173 zaražena pacijenta.

Pokazalo se da je krvna grupa A povezana s većim rizikom od zaraze virusom korona, a nulta sa najmanjim, prenosi portal Scientific American.

Epidemija SARS-a također je ukazala na slične rezultate.

Krvne grupe imaju dvije različite vrste molekula saharida /šećer/ na površini crvenih krvnih stanica. Jedna odgovara grupi A, a druga grupi B.

Svaku vrstu molekula proizvodi enzim čiji gen postoji u dva oblika - jedan za tip A, a drugi za tip B. Treća varijanta gena kodira neaktivni enzim - nulta. Osoba koja ima varijante A i B enzima ima krvnu grupu AB.

Svaki saharid A ili B, može funkcionirati kao antigen i pokrenuti stvaranje antitijela. U sustavu krvnih grupa, nulta je najbogatija antitijelima.

Ipak, postavlja se i pitanje brojnosti populacije s određenom krvnom grupom. u Wuhanu veliki dio stanovnika ima krvnu grupu A, pa najveći broj zaraženih ima taj tip krvne grupe.

Raspodjela krvnih grupa populacije u Wuhanu je takva da 31 posto populacije ima krvnu grupu A, 34 posto nultu, 24 posto B, a ostali AB.

Zaraženi virusom korona u Wuhanu imali su sličnu raspodjelu krvnih grupa: 38 posto imalo je krvnu grupu A, 26 posto B, te 25 posto. Slični podaci zabilježeni su i u Šendženu.