Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila je danas da Balkan lako može da postane "šahovska tabla za zakulisne igre velikih sila", istaknuvši da se iz posjete Zapadnom Balkanu vratila zabrinuta, ali i puna nade, jer se uvjerila u želju regije da postane dio Unije.

Mogerini je, na konferenciji za novinare u Bruxellesu poslije sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU, rekla da je ministre obavijestila o sastancima i razgovorima koje je imala tijekom prošlotjedne posjete Zapadnom Balkanu, i da su oni nedvosmisleno podržali poruke koje je ona u regiju prenijela, prenosi Tanjug.

"Na Zapadnom Balkanu sam za tih nekoliko dana vidjela mnogo više nego ikada ranije. Ta regija je izložena višeslojnim izazovima i tenzijama", rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara da li je EU zabrinuta u vezi sa utjecajem Rusije na Zapadnom Balkanu.

Mogerini je navela da unutarnja, domaća politička dinamika stvara tenzije u nekim zemljama regije, ali da je tu i regionalna dinamika, sa međuetničkim tenzijama između zemalja što je, upozorila je, "izuzetno opasno jer može da vrati regiju par godina unazad, pri čemu mir nikada ne treba shvatiti kao gotovu činjenicu".

"Ali, vidjela sam i da je ta regija izložena globalnim tenzijama. Balkan lako može da postane jedna od šahovskih tabli za zakulisne igre velikih sila. Zabrinuti smo, naročito jer se ovo događa poslije veoma dobre godine za Zapadni Balkan što se tiče europskih integracija, što je bio rezultat napora kako Bruxellesa tako i zemalja regije", rekla je Mogerini.

Ona je, međutim, izrazila uvjerenje da "nijedna druga sila u svijetu nema veći utjecaj u pogledu dobrih stvari na Zapadnom Balkanu".

"Ministri su se složili sa mnom da je utjecaj koji EU ima na tu regiju povezan s kredibilnošću procesa europskih integracija, i na toj kredibilnosti ćemo raditi", navela je ona.

Mogerini, kako prenosi Tanjug, kaže da se sa Zapadnog Balkana vratila zabrinuta, ali i puna optimizma i nade, "jer kad se sretnete sa studentima, građanima, civilnim organizacijama, političkim i društvenim snagama u cijeloj regiji, vidite ogromnu podršku i povjerenje u EU i njihovu želju da postanu njen dio".

"Sigurni smo da budućnost EU neće biti sa samo 27 članica, jer postoji proeuropska energija na Zapadnom Balkanu koji čeka da uđe i mi imamo zanimanja da proces njihovog pristupanja učinimo kredibilnim", istakla je, dodavši da EU ima sva sredstva da pruži ljudima na Zapadnom Balkanu buduće perspektive koje žele.

Konkretni rezultati, ukazuje visoka predstavnica EU, zavise i od EU, ali više od vlada, parlamenata i institucija zemalja kandidata.

"Od nas mogu da očekuju novo angažiranje, unitarnu posvećenost što znači da svih 28 država članica stoje iza poruka koje ja šaljem regiji, a ključna poruka je da su vrata otvorena, želimo vas unutra, a vi znate koji je put za ulazak, i to će transformirati društva, ekonomske i socijalne izglede tih zemalja", naglasila je ona.

To, objasnila je, podrazumijeva dobru regionalnu suradnju, obuzdavanje i izbjegavanje retorike koja može biti opasna, ekonomske i trgovinske mogućnosti, mir.

"Od EU mogu da očekuju istrajan, ozbiljan i dosljedan pristup, prepoznat ćemo  i priznati učinjene korake na putu ka EU i pružiti podršku zemljama i ljudima, naročito ljudima", poručila je Mogerini.

Ona je napomenula da je tijekom posjete Zapadnom Balkanu na nju pozitivan utisak ostavio entuzijazam mladih ljudi u cijeloj regiji koji, kaže, vide EU kao ključ za rješavanje problema ili za poboljšanje situacije.