Ovih dana, Ramski polumaraton, cetificiran je po AIMS u dužini od 21,097 km., čime je ušao u krug svjetskih utrka koje su priznate. Prema riječima organizatora, kao takav, postao je najljepša i najbrža utrka u Bosni i Hercegovini, te je stekao jako puno poklonika u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju.
 

Ramski polumaraton ima nekoliko specifičnosti koje će biti prepoznatljive i koje će privući sudionike da se vraćaju svake godine.

To je prije svega trasa polumaratona koja cijelu utrku prati obalu Ramskog jezera, te u većem dijelu pruža lagano spuštanje sve do 17 km, možda najupečatljiviji prizor s utrke jest ulazak u cilj na poluotoku Šćitu koji je okružen Ramskim jezerom sa svih strana.

U razgovoru s Antom Pavličevićem, direktorom 1. Ramskog polumaratona, doznajemo da su pripreme za ovogodišnji polumaraton već odavno započele, otvorene su Internet prijave na facebook stranici Ramski polumaraton, a do sada imaju 150 prijavljenih maratonaca.

„S obzirom da se marton organizira po prvi put, očekujemo oko 300 maratonaca. Jako nam je drago da imamo prijava iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Među prijavljenima nalaze se i zvučna imena iz BiH i Hrvatske, kao što su Alija Imamović, Ante Živković, Lucia Kimani i drugi“ kazao je za portal Rama-Prozor.info direktor ramskog polumaratona Ante Pavličević.

Uz novčane nagrade koje će pripasti najboljim maratonkama i maratoncima, najuspješniji će dobiti pokale i sponzorske poklone, a svaki sudionik dobit će prigodnu majicu i finišersku medalju sa simbolom Ramskog jezera, kao uspomenu na istrčani polumaraton, također svakom sudioniku je osiguran ručak.

Medalja

„Moramo naglasiti da imamo i štafetnu utrku, utrka u kojoj je tim sastavljen od tri trkača. Ovo je prilika da se okušaju pojedine ekipe, a i prilika za one koji su izvan forme. Zahvaljujući ovoj utrci, očekujemo da će porasti zanimanje za dugoprugaško trčanje u Rami a  i šire. Nas organizatore posebno veseli da najveći broj sudionika dolazi iz Bosne i Hercegovine“ kazao je Ante Pavličević.

„Jedna od glavnih značajki za razvoj djece i mladeži jest bavljenje sportom, osobito trčanjem što je i misija ove manifestacije. Nadamo se da će institucije znati prepoznati cilj i značaj ovoga projekta i da će podržati njegovo održavanje i prelazak u sportsku manifestaciju koja će se održavati svake godine. Ovdje posebno mislim na Vladu HNŽ-a, te Ministarstvo prosvjete kulture i športa, zatim Općinu Prozor – Rama, ali i gospodarstvenike i pojedince koju mogu i žele pomoći“, kazao je za naš portal Franjo Banušić, predsjednik SRU „Rama u srcu“.

Osim sportskog natjecanja ovaj projekt dobra je promocija Rame u svakom smislu.

Prijave za sudjelovanje na ovome maratonu, još uvijek su otvorene, a mogu se izvršiti i on-line na sljedećem linku Prijava