Elon Musk odlučio je investirati 44 milijardi dolara u Twitter kako bi na svojoj omiljenoj društvenoj mreži omogućio potpunu slobodu govora. No ta sloboda govora, čini se, imat će svoju cijenu, ne samo za Muska, već i za korisnike.

Naime, kako bi povećao prihode Twittera, budući vlasnik ove društvene mreže mogao bi početi s naplatom njena korištenja, no ne za sve. Twitter će uvijek biti besplatan za obične korisnike, napisao je Musk na toj mreži, no najavio je kako će poslovni korisnici i državne institucije možda morati plaćati malu naknadu za korištenje Twittera.

Nekakvi prihodi bolji su od nikakvih, dodao je u drugom tvitu.

Usprkos velikom utjecaju i velikom broju korisnika (koji se ipak ne može usporediti s Facebookom, TikTokom, Instagramom), Twitter je većinu vremena do sada završio u minusu, javlja Zimo.

Većinu prihoda tvrtka ostvaruje od oglašavanja, a nedavno su predstavili i pretplatnički servis kao i mogućnost zarade od tvitova. Te prihode sada će pokušati dodatno povećati uvođenjem naplate, no postavlja se pitanje koliko bi tako mogli izgubiti korisnika.

Jer, ako plaćanje za spomenutu grupu korisnika bude obavezno, dio njih sigurno će dignuti sidro s ove mreže.

Osim na povećanju prihoda, Musk razmišlja o i rezanju troškova tako da menadžment u kompaniji može očekivati niže plaće i manje kompenzacije, a spominjali su se i otkazi.

Pored navedenog, jedna od želja najbogatijeg čovjeka na svijetu jest povećanje broja korisnika jer je prostor za taj rast iznimno velik, a jasno je kako bi se povećanje korisnika odrazilo i na povećanje prihoda tvrtke.

O konkretnim potezima novog vlasnika više bi trebali saznati jednom kada ova akvizicija bude i službeno potvrđena, što se očekuje do kraja godine.