Američki poduzetnik i milijarder Elon Musk je ponudio 100 milijuna dolara nagrade izumiteljima ako osmisle načine borbe protiv klimatskih promjena uklanjanjem ugljičnog dioksida iz atmosfere i oceana.

-Trenutno imamo samo jedan planet - rekao je Musk, vlasnik proizvođača automobila Tesla. Čak i da imamo 0,1 posto šanse za katastrofu, zašto to riskirati? To je ludo! - dodao je.

Musk je nagradu od 100 milijuna dolara najavio već u siječnju, a u četvrtak, na Dan planeta Zemlje, objavio je upute za to natjecanje. Organizatori natječaj nazivaju najvećom poticajnom nagradom u povijesti, a trajat će četiri godine, do Dana planeta Zemlje 2025. godine.

Hvatanje ugljika i njegovo pohranjivanje dobivaju sve veću pozornost istraživača u vrijeme dok se zbog klimatskih promjena tope ledenjaci, intenziviraju se tropske oluje te je sve veći broj toplinskih udara.

Svjetske države rade na smanjivanju emisije ugljika, no znanstvenici ističu kako će put prema cilju o nultoj stopi emisija do 2050. vrlo važnu ulogu imati i tehnologije uklanjanja ugljika iz atmosfere.

U obzir će se uzeti i trošak i nadogradivost. Hoće li se ukloniti dovoljno ugljika i možemo li si mi to priuštiti kao civilizacija? To su stvari koje su važne, rekao je Musk u videoporuci na kojoj stoji bos, okružen vodom i drvećem.

Projekti uklanjanja ugljika već su dobili podršku startup tvrtki Silicijske doline, javnih dužnosnika zabrinutih zbog sporog smanjivanja emisija, ali i tvrtki s velikim emisijama plinova koje su zainteresirane za njihovo smanjivanje.

Ta tehnologija još nije komercijalno isplativa. Uklanjanje ugljika može koštati više od 300 dolara po toni ugljika, u svijetu koji godišnje proizvede 50 milijardi tona ugljičnog dioksida. Znanstvenici procjenjuju da će do 2050. trebati ukloniti 10 milijardi tona ugljika, piše Reuters.

-Mislim da je to jedna od onih stvari za koje treba vremena da se pronađe pravo rješenje - kazao je Musk.

A posebno za shvatiti koje je najbolje ekonomsko rješenje za uklanjanje CO2.

Muskovo natjecanje XPRIZE Carbon Removal za cilj ima pronalazak rješenja za uklanjanje tisuće tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje.

Oni koji se prijave moraju imati plan za uklanjanje ugljika dug najmanje stotinu godina. Organizatori su najavili da će recenzirati prijave do sredine svibnja.