U prvih osam mjeseci ove godine na državnoj granici Republike Hrvatske evidentirano je 2395 nezakonitih prelazaka. Kako tvrdi Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, svakodnevnim praćenjem stanja nezakonitih migracija na državnoj granici s Republikom Srbijom u posljednja dva mjeseca uočljiv je porast pokušaja nezakonitih prelazaka.

Umjesto žice i ograde, MUP se odlučio za sofisticiraniju zaštitu državne granice: za više od 50 milijuna kuna nabavlja radare i moderan sustav videonadzora za 13 graničnih lokacija.

Sustavi za zaštitu državne granice bit će na željezničkoj postaji i na antenskom stupu u Tovarniku, na antenskom stupu u Principovcu kod Iloka, na lokaciji Radoš također kod Iloka, u Sotinu, Babskoj, Šarengradu, na Vupikovu silosu kraj Dunava, u Borovu Selu, kod Strošinaca, u Nijemcima te nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo. Ista se oprema postavlja i na graničnim prijelazima s BiH u Splitsko-dalmatinskoj županiji, javlja Glas Slavonije, a prenosi Prvi.tv.

Sustav za nadzor granice činit će termovizijska kamera, kamera dan/noć, dome kamera, radar i NVR snimač, a računala za nadzor granice bit će instalirana u lokalnim nadzornim centrima smještenima u policijskim postajama.

MUP je za nabavu i postavljanje te opreme raspisao javni natječaj, a procijenjena vrijednost joj je 50,7 milijuna kuna. Oprema će biti postavljena na lokacijama na kojima je najveći priljev ilegalnih migranata. Naime, u Srbiji je trenutačno oko 4000 tisuće migranata koji čekaju prelazak granice.

Mjere koje je MUP poduzeo smanjit će legalne prelaske granice na minimum, ali i pokvariti posao ilegalnim prijevoznicima, koji za visoke iznose prebacuju migrante.

Ministar Orepić tvrdi kako raspored policijskih službenika i opreme, u skladu s analizom rizika, potvrđuje da još nema opasnosti od reaktiviranja balkanske rute, koja bi jače zahvatila Republiku Hrvatsku.

Hrvatska granična policija na pojačani je nezakoniti prelazak državne granice spremna odgovoriti i ljudstvom i opremom, a u okviru integriranog upravljanja granicom će, uz planirano angažiranje drugih agencija, pokriti svu relevantnu problematiku vezanu uz pojačani migracijski val, tvrde iz MUP-a.