Žrijeb za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u nogometu - u bliskoistočnoj zemlji Kataru - održan je 1. travnja. To je do sada najkontroverznije Svjetsko prvenstvo, koje postavlja razna pitanja.

Na koji način je Katar stekao prava da postane domaćin, kako se ova zemlja ophodi prema radnicima koji grade stadione i je li to uopće pogodna lokacija za jednu takvu manifestaciju, piše BBC.

Ophođenje prema stranim radnicima

Katar za Svjetsko prvenstvo u nogometu gradi sedam stadiona, novi aerodrom, novi metro i nove puteve. Finale će se igrati na stadionu na kojem će se održati i devet drugih utakmica, a koji zauzima središnje mjesto u novom gradu.

Ali država se našla na meti kritika zbog ophođenja prema 30.000 migrantskih radnika koji rade na ovim projektima. Amnesty International, organizacija za zaštitu ljudskih prava, optužila je Katar da se služi prinudnim radom. Ona je priopćila da radnici žive u lošim uvjetima, plaćaju visoke naknade za zapošljavanje i da im se ne isplaćuju nadnice te oduzimaju putovnice.

Od 2017. Vlada je uvela mjere zaštite migrantskih radnika od rada na pretjeranoj vrućini, ograničila im je radne sate i poboljšala životne uvjete u radničkim kampovima. Međutim, Human Rights Watch je u izvještaju iz 2021. priopćio da su strani radnici i dalje izloženi "kaznenim i ilegalnim smanjenjima plaće", kao i "mjesecima neplaćenih nadnica za duge sate mukotrpnog rada".

Amnesty International također kaže da unatoč ukidanju sustava "kafale" - ili sponzorstva - koji migrantskim radnicima zabranjuje da napuste posao bez odobrenja poslodavca, na zaposlene se i dalje vrši veliki pritisak.

Vladin glasnogovornik rekao je za BBC: "Ostvaren je značajan napredak u osiguravanju efikasnog sprovođenja reformi." On je dodao da će broj kompanija koje krše propise "nastaviti opadati kako se bude ustalilo sprovođenje uvedenih mjera".

Koliko je radnika stradalo?

U veljači 2021, Guardian je objavio da je, otkako je Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, u zemlji poginulo 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke. Smrti, koje su objelodanile vlasti pet azijskih zemalja, nisu bile kategorizirane prema profesiji, lokaciji ili radovima.

FairSquare, grupa koja se bori za prava radnika, priopćila je da je vjerojatno da su mnogi od poginulih radnika radili na infrastrukturnim projektima za Svjetsko prvenstvo.

Vlada Katara tvrdi da je ta cifra preuveličana, zato što obuhvaća tisuće stranaca umrlih nakon što su živjeli i radili tamo više godina. Ona kaže da su mnogi od njih radili na poslovima koji nemaju veze s građevinskom industrijom. Katarske vlasti tvrde da je između 2014. i 2020. umrlo 37 radnika koji grade stadione za Svjetsko prvenstvo.

Vlasti tvrde da 34 radnika "nisu umrla na poslu".

Međunarodna radnička organizacija tvrdi da Katar nije uračunao iznenadne i neočekivane smrti među radnicima. Ona objašnjava da tu spadaju fatalni srčani udari i respiratorne smetnje koje su izazvali toplotni udari zabilježeni kao "prirodni uzroci smrti" umjesto "nastali na radu".

Međunarodna organizacija rada sakupila je vlastite brojeve smrti iz državnih bolnica i na osnovu intervencija hitne pomoći u Kataru, pokrivši žrtve svih projekata povezanih sa Svjetskim prvenstvom. Ona kaže da je poginulo 50 radnika, a više od 500 drugih je teško povrijeđeno u Kataru samo 2021. godine, dok je još 37.600 pretrpjelo blage do umjerene ozlijede.

Glavni uzroci ovih smrti i ozlijede su padovi s visina, prometne nesreće i padovi predmeta.

Kako je Katar dobio organizaciju Mundijala?

Katar 2022. bio je kontroverzan od prvog trenutka kad ga je 2010. godine najavilo vodeće tijelo svjetskog nogometa - FIFA.

Kao veoma mala (ali izuzetno bogata) država s oskudnom nogometnom povijesti i bez uspješne kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo, za mnoge je bio šok kad je Katar pobijedio konkurenciju u vidu zemalja kao što su SAD, Australija, Južna Koreja i Japan.

Odluka je dovela do optužbi da su službenici FIFA-e podmićeni da dodijele SP Kataru, mada neovisna istraga koju je svjetska kuća nogometa kasnije naručila nije pronašla čvrste dokaze za to. Predstavnici Katara negiraju optužbe da su kupili glasove izaslanika, ali je istraga francuskih vlasti o korupciji još u tijeku, a 2020. američki savez optužio je trojicu dužnosnika FIFA da su bili potplaćeni.

Zašto se Svjetsko prvenstvo u Kataru održava u zimu?

Svjetsko prvenstvo u nogometu obično se održava u lipnju i srpnju, ali prosječne temperature u Kataru u to doba godine iznose oko 41 stupanj Celzijusa, a mogu dosegnuti i 50 stupnjeva - što je pretoplo da bi se sigurno boravilo vani, a kamoli igrao nogomet najmanje 90 minuta.

Tijekom procesa kandidature, Katar je obećao naprednu rashladnu tehnologiju za stadione, terene za trening i zone za navijače. Ova tehnologija trebala je spustiti temperaturu na 23 stupnja Celzijusa.

Međutim, FIFA je 2015. godine donijela odluku da se turnir ipak održi u zimu. Svjetsko prvenstvo će početi 21. studenog, a finale će biti održano 18. prosinca.

To znači da će se odigrati usred - i omesti - klupske nogometne sezone mnogih zemalja.

U engleskoj Premijer ligi, na primjer, neće biti odigrana nijedna utakmica između 13. studenog i 26. prosinca. Da bi nadoknadila izbuljeno vrijeme, sezona 2022/2023. započet će nedjelju dana prije nego što je uobičajeno i završiti se nedjelju dana kasnije.