U svibnju nema odmora kada je povrtnjak u pitanju. Posla je doista puno, naročito ako želite održavati (zalijevanje, okopavanje, uklanjanje korova, zaštita od nametnika...) sve ono što ste dosad zasadili tijekom zime i proljeća te se 'baciti' na nove kulture. Idealno je vrijeme za sadnju povrtnica poput mahuna, krastavaca, mrkve, cikle, peršina... ali i vrsta koje ćete brati tek ujesen ili zimi: kelj pupčar, brokula, cvjetača, poriluk...

MRKVA

Povrtnica slatkastog okusa može se saditi već od početka ožujka pa sve do kraja svibnja – ako je ranije zasadite, to će utjecati na količinu šećera te karotina u plodu. Sadite ih u gredicama između kojih ostavite razmak oko 35 cm i na dubini oko 1,5 cm. Stavite 1 sjeme na svakih 2 cm. Obvezno je zalijevajte u slučaju sušnih razdoblja te rasađujte ako gusto narastu. Moći ćete ih brati 80 dana nakon sadnje.

MAHUNA

Stavljajte po dvije sjemenke u udubinu na gredici i to u razmacima po 10 cm. Niske sorte mahuna sade se u redove od 40 cm, a visoke od 1 m razmaka. Kako bi brže rasle, sjeme mahuna 24 sata prije sadnje potrebno je namočiti u vodu.

KRASTAVCI

Možete iz saditi iz sjemena ili presadnica. Krastavci vole sunce, ali i vlagu. Ako želite da budu manje gorki i da brže rastu, onda im svakako osigurajte dosta vlage. U jamicama na gredici stavljajte odjednom 3 do 4 sjemena, s razmakom od 20 cm.

Večernji list