Ne možete se sjetiti broja telefona? Nema problema, imate ga sačuvanog na mobitelu! Ne znate doći autom do novog šoping centra? Ne opterećujte se, auto ima navigaciju.

To su samo neki od primjera na koje nam je moderna tehnologija olakšala život, no sve je više onih koji upozoravaju da bi ljudski mozak mogao početi propadati ranije zato što ga nedovoljno upotrebljavamo.
Zbog toga posebno pati naša memorija pa neki taj fenomen ubrzanog gubitka pamćenja pospješeno tehnologijom nazivaju 'e-mencijom'.

Najveći problem navodno predstavljaju uređaji za navigaciju jer potpuno zamjenjuju sofisticirani sustav za stvaranje kognitivnih mapa kojeg posjeduje naš mozak. Dr. Rosamund Langston, neuroznanstvenica iz Velike Britanije, upozorava da korištenje takve tehnologije uništava naš 'špiljski' instinkt koji je bio vitalan za ljudski opstanak.

Drugo istraživanje, provedeno na britanskim taksistima, pokazalo je da oni koji se služe uređajima za navigaciju imaju manji hipokampus u mozgu od onih koji se oslanjaju na svoje sjećanje.

Zanimljivo je da je upravo hipokampus jedan od prvih dijelova mozga koji propadne kod demencije i sličnih bolesti koje dolaze sa starijom dobi, a neka istraživanja sugeriraju da upravo ranije propadanje tog dijela mozga može ubrzati pojavu demencije.
Osim što utječe na povećanje konkretnog dijela, izbjegavanje sustava za navigaciju povećava općenitu razinu aktivnosti mozga, što ima pozitivan utjecaj na zdravlje i sposobnost cijelog mozga.

No, to ne znači da treba zanemariti postojanje tehnologije koja nam može uštedjeti vrijeme i novac. Joydeep Bhattacharya, profesor psihologije na Londonskom sveučilištu, objašnjava da je potrebna dobra ravnoteža tj. korištenje tehnologije koja nam može olakšati život nije negativno ako naprežemo mozak drugim stvarima.

Tako je primjerice dokazano da video igre mogu poboljšati pažnju i pamćenje kod starijih ljudi pa je preporučljivo koristiti tehnologiju i za izazove, ne samo za rješenja.

Magazin.hr