COVID-19 itekako negativno utječe na domaću ekonomiju. Tržište i gospodarstvo nisu se oporavili još od prvog udara virusa korona, a uslijedio je novi. Poslovanje kompletnog gospodarstva je otežano, uvođenje novih ograničenja izazvalo bi katastrofalne posljedice.

FTV je provjerio kakva je situacija u entitetu Republika Srpska, može li domaće gospodarstvo preživjeti još jednu borbu protiv koronavirusa?

Prerađivačka industrija ponovo je na udaru koronavirusa. Jedna od tvornica obuće nije radila u travnju. Uz pomoć entitetske vlade radnicima su isplatili minimalac. Tvornica trenutno radi s 20 posto kapaciteta manje, međutim, pogoršana epidemiološka situacija dodatno zabrinjava.

''Ponedjeljak mi je kaos u proizvodnji, ljudi dobiju koronu, malo se opuste, hodaju. Ne znam više što da radimo. Ako ovako nastave, bit će jako teško organizirati proizvodnju. Uz sve napore koje činimo, mjere koje smo poduzeli, opet država mora da poduzme daleko veće mjere'', kaže Marinko Umićević, direktor tvornice obuće Bema.

Svaka dodatna restriktivna mjera bila bi pogubna. Novo zatvaranje upitno je tko bi izdržao, pogotovo kad je u pitanju ugostiteljstvo i turizam, tvrde iz ovog sektora.

''Sa smanjenjem radnog vremena, od 1. studenog preko 20 posto ugostitelja u Banjaluci će ostati bez posla'', ističe Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS-a.

Entitetske vlasti uvjeravaju da neće biti novog zatvaranja, ali se mjere moraju poštovati.

''Poštujući mjere dat ćemo doprinos da sačuvamo zdravlje naših građana i da sačuvamo ekonomiju RS-a'', poručio je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Veliki broj radnika je na bolovanju ili u izolaciji, što predstavlja dodatni problem.

''Mnoga poduzeća već imaju ugroženo poslovanje. Ako se svi zajedno ne budemo uozbiljili, privreda će i bez zaključavanja ući u ozbiljne probleme, a mislim da ne treba razmišljati ni o kakvoj mogućnosti zatvaranja - ističe Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Najugroženiji su, trenutno, mali poduzetnici.

''Mi donosimo mjere, a ne znamo ili ne vodimo računa što se događa s ekonomijom. Nastavak rigoroznih mjera, bez neophodne potrebe, sahranit će i ovo malo ekonomije što imamo'', ocjenjuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Korona je srezala i izvoz. Samo od siječnja do rujna ove godine izvoz je smanjen za 10,1 posto, a uvoz za 8,2 posto, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske. Kraj pandemije, koji bi bio svjetlo na kraju tunela, ne nazire se. Stoga, najviše brige nosi pitanje kako sačuvati radna mjesta?