Tvrtke iz BiH još će se snažnije povezati s automobilskom industrijom iz EU-a, prije svega, automobilskim gigantima poput njemačkog Volkswagena, a sudjelovat će i u izradi raznih komponenti za električne automobile čiji je trend proizvodnje u stalnom porastu, piše Večernji list BiH.

Posebnu korist od buduće suradnje s automobilskim industrijama država članica EU-a imat će Aluminij Mostar kao jedan od najvećih bh. izvoznika. To su, između ostalog, zaključci koji su doneseni nakon redovite sjednice Grupacije automobilske industrije Gospodarske komore FBiH.

Na jačanju aktivnosti vezanih uz projekt “Razvoj automobilske industrije FBiH” dodatni impuls dala je nedavno Vlada FBiH koja je, kako je priopćeno iz spomenute Grupacije, shvatila značaj projekta, na njegovu sufinanciranju, kao i potpori koju pružaju tvrtke iz automobilske industrije.

Spomenutim projektom osigurat će se, prije svega, stalna nazočnost u tvornicama koje se bave proizvodnjom automobila i dijelova u Njemačkoj, što bi u konačnici trebalo rezultirati novim poslovima i radnim mjestima.

Značajn broj tvrtki iz BiH, a ponajviše goraždanska Bekto Preciza d.o.o, Pobjeda iz Tešnja, Saraj Komerc iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Zinkteknik iz Mostara, Verits i Strojal iz Sarajeva, TMD Group iz Gradačca..., postiže zavidne rezultate u poslovanju, napose zbog suradnje bh. kompanija s njemačkim Volkswagenom.

Prema riječima potpredsjednice Grupacije automobilske industrije, Snježane Dropuljić (Aluminij d.d. Mostar), upravo mostarski Aluminij intenzivno radi na osiguranju buduće proizvodnje proizvoda od aluminija višeg stupnja prerade, što bi uz proizvodnju vrhunski kvalitetnog primarnog metala ovoj kompaniji donijelo novu dodanu vrijednost u poslovanju.

"Imajući u vidu da mostarski Aluminij posjeduje veliki potencijal kada je riječ o proizvodnji proizvoda od aluminija, a posebice za električne automobile, iznimno važnim smatramo rad Grupacije na povezivanju domaćih tvrtki, ali i na povezivanju s tvrtkama iz inozemstva", priopćili su iz Gospodarske komore FBiH.

Grupacija automobilske industrije donijela je odluku o formiranju projektne organizacije "Razvojni ured P/G FBiH", čiji je zadatak potpora bh. tvrtkama u automobilskoj industriji i rad na stvaranju uvjeta za osvajanje složenijih automobilskih komponenti električnih automobila.

Iz spomenute je grupacije prije nekoliko mjeseci odaslan i javni apel, odnosno preporuka strukovnim srednjim i visokoobrazovnim institucijama da kroz rad s učenicima i studentima prepoznaju nadarene i inovativne pojedince, kako bi u ranijoj fazi obrazovanja postali relevantan sudionik razvoja automobilske industrije.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Dževad Bibić kaže kako je nužna reforma školstva jer je pripremanje budućih inženjera za posao u automobilskoj industriji složenije nego prije pa će za ostvarenje bilo kakvih rezultata biti potrebno još najmanje 20 godina.