''Skoro nijedan radni dan ne prođe bez ozljeda. Ono što smo u radu primijetili je da su svake godine ozljede sve opsežnije i ostavljaju sve veći invaliditet kod ozlijeđenih'', rečeno je iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za Bljesak.info.

Pročelnica Centra za hitnu medicinu i hitne prijeme liječnica Ružica Biloš tvrdi kako se ozljede od pirotehničkih sredstava javljaju ponajviše u prosincu i siječnju, a roditelji, budući da su djeca u najvećem broju pacijenti, nisu dovoljno informirani o opasnosti od pirotehnike.  

''Prosinac i siječanj su blagdanski mjeseci, a roditelji nisu dovoljno svjesni koju opasnost pirotehnička sredstva predstavljaju'', rekla je Biloš. Najčešće ozljede koje nastaju nestručnim rukovanjem pirotehnikom su u prvom redu ozljede šake, koje idu kod površinskih opekotina pa sve do oštećenja dubljih dijelova, mišića i tetiva, kao i potpune amputacije prstiju. ''Druge po učestalosti javljanja su ozljede oka, koje nerijetko dovode do oštećenja vida. Treće, ali ne manje značajne su ozljede sluha ukoliko se radi o snažnijim pirotehničkim sredstvima'', rekla je Biloš za Bljesak.info.

Inače, pirotehnička sredstva za zabavu, prema Zakonu o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu HNŽ-a dijele se u četiri razreda. Tako se prvim razredom, odnosno u pirotehničke igračke spadaju: bengalske šibice, pucajuće šibice, pucajući ulošci za cigarete, amorces za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajuće žabice, pucajući bomboni, pasje bombice, pucajući čepovi, šibice sa zlatnom ili srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, pucajuće vrpce i male petarde te drugi slični proizvodi.

U drugi razred spadaju sredstva za male vatromete, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovski pucnji tzv. Patry Knaller i rakete te drugi slični proizvodi, dok je su treći i četvrti razred sredstva za srednje i velike vatromete koji se proizvode samo za javne priredbe. U istom Zakonu stoji i da pirotehnička sredstva mogu kupovati samo punoljetne osobe.

Osobe koje koriste pirotehnička sredstva mogu biti kažnjena sukladno Zakonu o javnom redu i miru te Zakonom o prekršajima tako da osoba koja ''pali pirotehnička sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 50 KM na licu mjesta''. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije rečeno je kako će i ove godine raditi kampanju s ciljem informiranja građana, a najugroženija skupina su, kako tvrde iz MUP-a, djeca.

''Svake godine MUP provodi akciju 'Mirni blagdani' koja se provodi već 10 – 15 godina, gdje upozorimo pučanstvo naše županije kako se rukuje pirotehnikom'', rekao je Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Kako reagirati u slučaju povrede?

Budući da su najčešće ozlijeđena djeca zbog bola je dominantan strah i panika. Potrebno je smiriti dijete, u slučaju bolova dati mu analgetik,  površinske povrede kože hladiti, a otvorene rane previti sterilnim gazama ili čistom, ispeglanom krpom ili ručnikom. Dijete svakako odvesti na pregled liječniku koji će ustanoviti stupanj ozljede i po indikaciji ordinirati terapiju, rekla je liječnica Biloš za Bljesak.info.