U policijskoj akciji "Lab" pripadnici MUP-a HNŽ i PU Mostar otkrili su najsuvremnije laboratorije za proizvodnju kanabisa te oduzeli čak 444 stabljike, piše Bljesak.info

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ovo je jedna od najvećih zaplijena kanabisa u posljednje vrijeme na području Bosne i Hercegovine.

"Ovo je jedna od najvećih zaplijena u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini. Dana 2. na 3. srpnja 2023. godine Odjel za posebne namjene sektora kriminalističke policije u suradnji s interventnom grupom PU Mostar i OKP PU Mostar već duži vremenski period radi akciju pod kodnim nazivom "LAB" i opservaciju nad jednom grupom građana radi proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga'', rekao je glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudebit Marić.

U akciji su, dodao je, uhićene četiri osobe.

Droga iz Raštana u prostorijama MUP-a HNŽ - U Mostaru izvršena jedna od najvećih zapljena kanabisa u BiH

''Provedenom akcijom četiri osobe su lišene slobode i protiv dvije osobe je podnešeno Izvješće nadležnom Tužiteljstvu o izvršenju krivičnog djela. Osobe su inicijala B.Ć. (1998.) nastanjen u Mostaru, ima dvojno državljanstvo Republike Njemačke i BiH, Z.D. (1992). nastanjen u Mostaru, ženska osoba E.H. (2000.) te K.P. također ženskog spola.

Protiv dvojice muškaraca je podneseno Izvješće nadležnom Tužiteljstvu u Mostaru, a nad ženskim osobama se provodi istraga i ako se steknu elementi da su počinile kazneno djelo protiv njih će također biti podnešena Izvješća nadležnom Tužiteljstvu'', dodao je.

444 stabljike, dvije puške, sjeme...

Zaplijenjene su 444 stabljike kanabisa, dvije automatske puške, bočice sa sjemenima, sav materijal za uzgajanje, zaštitu i prehranu malih sadnica.

''Inspektori su na tri lokacije (Sjever, Stari grad i Jug) prionašli laboratorije s opremom te je jedan laboratiorij bio spreman međutim akcijom MUP-a HNŽ-a nije pušten u funkciju. Tada je zaplijenjena veća količina stabljika kanabisa, 444 stabljike, dvije automatske puške, bočice sa sjemenima, materijal za uzgajanje, zaštitu i prehranu malih sadnica. Sve to su inspektori, sukladno zakonskim propisima, zaplijenili te izvjestili nadležno Tužiteljstvo i predali na daljnje radnje'', naveo je Marić.
 


Istraga, kaže, ide dalje.

"Ovo su tek prvi segmenti istrage, očevid je tek urađen i u roku od 24 sata podnijeli smo Izvještaje nadležnom Tužiteljstvu. Tek sada slijede analize i kriminalistička vještačenja sve oduzete opreme, svih materija i tek sada nastaje dokazni postupak da bi osobe, ako su krive, bile osuđene. Daljnjom istragom ćemo utvrditi koliko su do sada proizveli, koliko su prodali i koliko to već sve traje", zaključio je.

Skupa oprema

Napomenuo je kako je način uzgoja u zatvorenom vrlo težak i vrlo skup te iziskuje prethodno znanje i vrlo skupu opremu.

''Po nekoj mojoj prosudbi, riječ je o profesionalcima", smatra Marić.

Vrijednost zaplijenjenog materijala i robe još nije ustanovljena.

''Vrijednost još nismo ustanovili, kada sve provedemo zajedno s nadležnim Tužiteljstvom znat ćemo kolika je vrijednost i zaplijenjenih opojnih sredstava droge i opreme s kojom su to sve uzgajali", navodi.

Akcija praćenja, odnosno opservacija, je trajala duži vremenski period.

"Akcija je provedena vrlo uspješno tako da nije bilo vremena za prikrivanje nekih stvari. Bilo je tu i opiranja, nije se htio otvoriti neki kat i tako... Svaki kat je imao svoju funkciju za jedan dio proizvodnje. Proizvodnja je bila organizirana vrlo, vrlo profesionalno po etažama", zaključio je Marić.

Profesionalci

Viši inspektor u Odjelu za posebne namjene u Sektoru uniformirane policije MUP-a HNŽ Nikola Lovrić ističe kako su osumnjičeni koristili najsuvremeniju opremu s visokim ulaganjima.

''Vrlo kvalitetni su svi aparati koji su unutra bili te zatvoreni proizvodni ciklus gdje su ljudi radili profesionalno, vidi se po kvaliteti same biljke'', kaže i dodaje kako više vrsta, što se vidi po samim biljkama, ali vještaci će tek dati svoje mišljenje

Govorio je i o akcijama u ovoj godini na području BiH.

Biljke bile spremne za obradu

"Ovo je prva veća laboratorija te je ovdje proizvodni ciklus kratak, od 2 do 3 mjeseca. Sjeme je visoko kvalitetno te jako skupo od 4 do 40 eura po komadu. Pronađen je i jedan sanduk gdje se nalaze sjemenke i nismo još vršili prebrojavanja. To je jako skupo sjeme genetski modificirano, visine do 1,70 m gdje se na pojedinim slikama vidi kako su već počeli rasti završni, odnosno, finalni proizvodi ili čičak kako ga oni zovu. Svaka ova biljka je pozitivna, kada se uzme u vanjskom uzgoju može biti viša od 2 metra, a nema u listu toliko THC-a. U ovakvim proizvodnjama THC-a može biti i do 20 posto i od ovoga se može proizvoditi ulje, može se konzumirati pušenjem te razne druge namjene'', pojasnio je Lovrić.

Na kraju konferencije je istaknuto kako osumnjičeni do sada nisu bili kažnjavani.

Podsjetimo, akcija je provedena u ponedljeljak u ranim jutarnjim satima, kada su pripadnici policije u obiteljskoj kući pronašli stabljike i laboratorij.

O oružju i stabljikama

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ, podvukao je kako je pronađeno oružje vojno oružje.

Dodao je kako su na jednoj lokaciji pronašli pušku, a na drugoj automatsku pušku.

Kada su u pitanju stabljike, 198 je bilo presadnica do 30 cm, koje ste vidjeli u saksijama i 246 posječenih, odnosno odraslih koje su bile u završnoj fazi proizvodnje.

Izvršetni su pretresi na tri lokacije gdje su inspektori u nekim lokacijama u hladnjacima pronašli već biljnu materiju spremnu u vrećicama. Držana je u hladnjacima da bi ne bi kalirala do zadnjeg kupca.