Moskva je zabrinuta zbog kontakata hrvatskih i ukrajinskih dužnosnika u vezi s povratkom dijelova Ukrajine pod kontrolu kijevskih vlasti.

Naime, radne skupina hrvatske Vlade predstavila je ovoga tjedna u Kijevu hrvatski model uspješne i mirne reintegracije okupiranih područja, no Rusi smatraju kako su hrvatska iskustva iz 90-tih godina prošlog stoljeća negativna zbog masovnog egzodusa Srba.

U ruskom Ministarstvu vanjskih poslova smatraju da se iza priče o "dobrim namjerama" i "neophodnosti uspostavljanja uzajamnog povjerenja" u konfliktnim zonama kriju opasne teze o potrebi "takvih metoda mirne integracije", prenosi Tanjug.

"Veliku zabrinutost izaziva to što u Kijevu spremno prihvaćaju takve signale, ignorirajući vlastite jasno predviđene obaveze u okviru Minskog sporazuma", navodi rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Rusija želi prijateljski odnos s Hrvatskom i poziva Zagreb da iskoristi sve mogućnosti i ohrabri Kijev da u potpunosti i dosljedno ispunjava Sporazum iz Minska, kako bi došlo do brzog rešenja krize u Ukrajini na miran način", poručila je službena Moskva.