Suočene s eksplozijom zaraženih koronavirusom, gradske vlasti Moskve u utorak su nametnule prva ograničenja nakon ljeta među kojma je i mjera četveromjesečnog zatvaranja za sve osobe starije od 60 godina.

Vlasti su propisale obvezu da se do 1. siječnja mora cijepiti 80 posto zaposlenih u javnim službama, što je porast u odnosu na sadašnju obvezu od 60 posto, objavljeno je na mrežnoj stranici gradonačelnika Sergeja Sobjanjina, prenosi Hina.

Gradonačelnik je naredio zatvaranje za sve stanovnike starije od 60 godina koji nisu cijepljeni te oni moraju ostati zatvoreni četiri mjeseca – od 25. listopada do 25. veljače.

Naredio je i rad o kuće za “najmanje 30 posto zaposlenih u poduzećima”.

Kremlj razmišlja uvesti cijelotjedni prekid rada krajem listopada kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Rusija, a napose Moskva koja je glavno žarište u zemlji, suočena je s novim epidemiološkim valom zbog širenja varijante delta i lošeg odziva na cijeljenje.

Posljednjih nekoliko dana Rusija tuče vlastite rekorde u broju umrlih zbog posljedica covida-19.

U utorak je Rusija potvrdila 1015 umrlih u zadnja 24 sata i to je najviše od početka pandemije.

U Moskvi broj zaraženih ubrzano raste od sredine rujna i kreće se oko 6000 na dan, prema podacima vlade.

Na razini cijele Rusije, svakodnevno se zarazi oko 33.000 ljudi.

Vlasti međutim mjesecima oklijevaju uvesti strože mjere ili zatvaranja u strahu da ne potkopaju dodatno već oslabljeno gospodarstvo.

Cijepljenje istodobno stagnira zbog nepovjerenja stanovništva u cjepivo. Potpuno je cijepljeno samo 32,3 posto stanovništva, prema podacima portala Gogov koje objavljuje svakodnevne podatke.