Moskva i Peking zajednički su danas osudili nove sankcije koje je Washington objavio protiv Rusije, ali i, dosad bez presedana, protiv Kine zbog kupovine ruskog oružja, povećavajući već visoku napetost u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata.

To je prvi put da SAD uvodi sankcije protiv neke strane vladine tvrtke zbog kupovine 'obrambenog materijala' od Rusije, među kojim su borbeni zrakoplovi i rakete zemlja - zrak.

Objavljene u četvrtak navečer, te su sankcije primljene s ljutnjom u Pekingu, prenosi Hina. Glasnogovornik kineske diplomacije Geng Shuang izrazio je u petak "veliko zgražanje" pozivajući SAD da ih povuče jer će u protivnom morati "ispaštati posljedice".

Moskva: Washington prijeti svjetskoj stabilnosti

"Ta gesta SAD-a teško krši temeljna načela međunarodnih odnosa i ozbiljno škodi odnosima između dviju zemalja i njihovih vojski", kazao je Geng Shuang spominjući "grešku" te ističući da je Peking već prosvjedovao kod Washingtona.

U istom trenutku Moskva, čiji su odnosi s Washingtonom na najnižoj razini, optužila je Washington da prijeti "svjetskoj stabilnosti".

"Bilo bi dobro prisjetiti se pojma poput svjetske stabilnosti koju nepromišljeno dovode u pitanje", rekao je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u priopćenju, dodajući da je "glupo igrati se s vatrom jer to može postati opasno".