Predsjedništvo BiH imenovalo je za Martinu Mlinarević Soptu za veleposlanicu u Češkoj, a da književnica iz Ljubuškog ne ispunjava uvjete za imenovanje, jer nema visoku stručnu spremu. Ovaj slučaj je, zbog sumnje na koruptivne radnje SIPA-i prijavila osoba zaposlena u zajedničkim organima, koja je prijavu proslijedila i Frontalu.

Martinu Milinarević Soptu za veleposlanicu u Češkoj predložio je Željko Komšić, ali je formalno kao predsjedatelj Predsjedništva njen izbor potpisao Milorad Dodik.

Đavo je u detalju

Frontal dalje tvrdi  da je Mlinarević Sopta  u biografiji koju je predala, pod stavkom obrazovanje navela „Srednja medicinska škola Mostar, zubotehničar“ te „Sveučilište u Mostaru, studij engleske književnosti i hrvatskog jezika“.

Međutim, kako Mlinarević Sopta nije diplomirala,  navođenje fakulteta na kome je studirala jeste insinuacija, koja treba da zamaskira nedostatak diplome.

U biografiji se moraju navesti stečeni stupnjevi obrazovanja, a ne upisani i nezavršeni fakulteti.

Prevara je otkrivena kada je Mlinarević Sopta prvo dobila agreman od Češke, a od ministarstva vanjskih poslova BiH poziv da dostavi dokumentaciju i odazove se obuci koju prolaze svi veleposlanici.

Diploma nije dostavljena, a neslužbeno je Mlinarević Sopta osobi zaduženoj za pravne poslove 15. listopada preko telefona rekla da je „predsjedništvu rekla da ona nema diplomu“.

Ukoliko je to točno, odgovornost ide do Komšića, koji ju je predložio, a potom doveo u zabludu Dodika, koji je potpisao imenovanje kandidatu koji ne ispunjava uvjete.

I tu se otvara pitanje je li to urađeno da bi se napravila afera koja bi bila Dodikov politički minus, ili je Komšić beskrupulozno htio svojoj pulenki osigurati sinekuru bez obzira na zakon.

 U Prag dostavljen  životopis u kojem stoji da ima VSS

Ovdje ne treba da zbuni to što je Češka dala agreman, jer je pitanje uvjeta koje kandidat ispunjava stvar isključivo BH propisa.  Za imenovanje na veleposlanički dužnost, zakon predviđa nekoliko jednostavnih uslova:

Da je predloženi državljanin BiH,

da se protiv njega ne vodi kazneni postupak,

da zna engleski ili neki od službenih jezika zemalja EU,

te da ima Sveučilišnu diplomu!

Dakle, njeno imenovanje bi bilo kršenje zakona BiH, i sa tim zemlja u koju je BiH šalje nema nikakve veze.

Ono što je još veći skandal jeste to što čitav slučaj ne izlazi u javnost, a svi akteri se ponašaju suučesnički.

Čak ni ministarstvo vanjskih poslova nije oštrije reagiralo na nepravilnosti.

Zanimljivo je da je „krtica“ u redovima ministarstva vanjskih poslova BiH do sada radila prilično aktivno, pa su birani mediji uvijek imali informacije tko su prijedlozi za veleposlanike i konzule, pa bi se protiv njih vodila kampanja.

Izuzetak je jedino što su predloženi bili isključivo Srbi i Hrvati.

Iako je Mlinarević Sopta Hrvatica (premda je od zagovornika trećeg entiteta postala favorit pseudograđanske opcije), kao prijedlog „halal člana predsjedništva“ Željka Komšića ona medijima koji „redovito prate nezakonite radnje“ očito nije zanimljiva.

U prijevodu, progonimo samo „njihove“ a „naše“ ne diramo, kakvi god da su.

Ono što je vjerojatno plan jeste da se cijeli slučaj zataška, a da u tišini Mlinarević Sopta na brzinu diplomira u nekom od „sveučilišnih rajeva“ u BiH.

Druga mogućnost, koja se spominje u službenoj zabilješci, jeste to što Mlinarević Sopta tvrdi da joj u Češkoj dozvoljavaju da prebaci svoj apsolventski status na sveučilište u Pragu.

Što je i dalje nezakonito, a i problematično da umjesto predstavljanja zemlje dovršava školovanje o trošku države.

Barem za „oštro pero“ koje toliko kritizira koruptivne radnje, te za člana predsjedništva koji ju je predložio, a kune se u legalizam i zakone.