Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je u ponedjeljak Los Angeles kao domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2028. godine, a u ugovoru o domaćinstvu, krovna organizacija olimpijskog pokreta obvezala se pomoći organizaciju spomenutih Igara u vrijednosti oko 1,8 milijardi dolara, stoji u priopćenju MOO-a.

MOO pozdravlja odluku Odbora za kandidaturu Los Angelesa i zadovoljni smo što možemo objaviti Ugovor o domaćinstvu 2028. pravovremeno i potpuno transparentno. Los Angeles je predstavio izvrsnu kandidaturu u kojoj je sadržan prioritet održivosti maksimiziranjem uporabe postojeće infrastrukture i podržavajući uključivanje većeg broja pripadnika mlađe populacije u olimpijski pokret, izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach u priopćenju, prenosi HRT.hr.

Stoga smo sretni što možemo Ugovorom o domaćinstvu povećati dostupnost sportskih objekata za mlade i podržati ih u zdravom načinu života kroz sljedećih 11 godina. Uvjereni smo da u kolovozu možemo postići tripartitni dogovor pod vodstvom MOO-a s Los Angelesom i Parizom, stvarajući dobitnu kombinaciju za sve tri strane. Taj će dogovor biti proslijeđen na ratifikaciju tijekom rujanskog zasjedanja MOO-a u Limi, zaključuje predsjednik MOO-a.

Ovim je priopćenjem potvrđeno da će u Parizu biti održane Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. godine, točno 100 godina nakon što je francuska prijestolnica posljednji put ugostila najbolje sportaše svijeta.