Generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, mons. Ivo Tomašević komentirao je za N1 posljednje događaje u Sarajevu te prijetnje jednoj obitelji uoči najvećeg katoličkog blagdana, Božića.

"Prije svega želim reći da osobno ne poznajem tu obitelj. Također mogu osobno reći kako je potrebno trajno raditi na tome da se takve stvari ne događaju bilo kome, a posebno ne onima koji su u pojedinoj sredini manje brojni. Jako je važno da otvorenost prema drugima i drugačijima bude vidljiva u svakodnevnom životu kao i u javnosti i na tome treba trajno raditi. Većina u pojedinoj sredini pokazuje svoju istinsku moć upravo otvorenošću prema drugima i drugačijima. Osobno smatram da bi ovaj ili bilo koji konkretan čin trebalo ispitati i prema njemu se postaviti na ispravan odnosno na pravedan, a ne na opravdavajući način. Ako se ne želi ići putem pravde, onda je svaki čin moguće opravdati što nije dobar i ispravan put", istaknuo je mons. Tomašević.

 Na upit što po njemu znači ova prijetnja, kaže kako mu se čini ispravnim da svatko treba snositi odgovornost u skladu sa zakonom te "da je svakako potrebno nastojati spriječiti slične prijetnje u budućnosti" Komentirajući stavove gradonačelnice Benjamine Karić u ovome, ali i prijašnjim istupima na društvenim mrežama vezanim za blagdane koji nam dolaze, mons. Tomašević kaže kako javna riječ ima posebnu težinu.

"I osobno sam primio poruke pojedinih katolika u Sarajevu koji izražavaju čuđenje takvom reakcijom. Kao dugogodišnji građanin Sarajeva volio bih da uvijek imam gradonačelnika ili gradonačelnicu kojim ću se moći ponositi. Uključujem u svoje molitve i sadašnja poštovanu gradonačelnicu da pronađe uvijek dobre i ispravne riječi i da uvijek dobro govori i dobro čini. Naravno, to nije uvijek lako. Ne želeći dijeliti savjete, mogu reći kako se osobno nastojim postaviti u situacijama kada ne pronađem prave riječi ili ne reagiram na ispravan i dobar način. Nastojim reći: pogriješio sam, a ne pravdati ono što nisam dobro rekao ili učinio. I to ljudi redovito razumiju i u takvom slučaju svaka daljnja prepirka prestaje jer svi mi znamo da nitko nije nepogrešiv. Volio bih da i mi širom Bosne i Hercegovine govorimo i činimo dobro posebno onima različitima i manje brojnima pokraj sebe jer takvi se, bez obzira o kojem je narodu riječ, nerijetko osjećaju da su pod pritiskom većine s kojom žive, a u isto vrijeme zaboravljeni od većine u vlastitom narodu", pojasnio je.