Utorak, 26. listopada 2021. godine

- slavlje Sv.  Mise u crkvi „Sv. Ćirila i Metoda“ u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 5 – zgrada Bogoslovije) u 10h;
- ukop na groblju Bare – 12,15h
- okrjepa u Svećeničkom Domu (ulica Josipa Stadlera 7) u 13,15h

ZADUŠNICA ZA POK. ANTU U RODNOJ ŽUPI RAMA/ŠĆIT u srijedu, 27. listopada 2021. godine

- Sveta Misa u 17h u župnoj crkvi  Uznesenja BDM na Šćitu
 
Uprava Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) Sarajevo

Don Anto je rođen u pobožnoj, katoličkoj obitelji Stipana i Ivuše r. Budimir, 7. ožujka 1943. godine u selu Jaklići, župa Rama/Šćit.

Pučku školu pohađao je u Rumbocima, Šćitu i u Prozoru. Gimnaziju je završio u franjevačkom sjemeništu u Visokom. Bogoslovne studije pohađa u Eichsttättu gdje je zaređen za đakona.

Za svećenika vrhbosanske nadbiskupije zaređen je na Petrovo 1972. godine. Djelovo je je u zadarskoj nadbiskupiji, zatim u Spaichingenu, Rottenburgu i Augsburgu. Po povratku u domovinu djelovao je u župama Maglaj, Doboj, Tarčin.

Kao župnik službovao je u župi Marijin Dvor u Sarajevu. Obavljao je službu ekonoma vrhbosanske nadbiskupije u dva mandata. Prije mirovine službovao je, nepuna dva desetljeća, u župi sv. Luke u Sarajevu. Umirovljen je 2018. godine. Umro je u svećeničkom domu u Sarajevu, 24. listopada, u 79. godini života i 50 godini svećeništva.

Nasilno porogonstvo i dugogodišnje robovanje njegova oca Stipana trajno su opečatili i Antin život kao istinskog rodoljuba i domoljuba. Uz redovite svećeničke dužnosti, posebno se istakao radu s mladima i studentima na Marijin Dvoru.

Kao ekonom nadbiskupije sudjelovao je u obnovi porušenih crkava i sakralnih objekata. Don Anto je mnogo pomagao tijekom rata i poraća kako u Hrvatskoj tako i BiH.Po vlastitom nadahnuću utemeljio je Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvu (HKDD) u Sarajevu 1991. godine s ciljem duhovnog i materijalnog preporoda hrvatskog katoličkog puka.Utemeljitelj je studentskog doma za mladiće „Katarina Kosača“ (1996.) i studentskog doma za djevojke „Diva Grabovčeva“ (1998.) u Zagrebu. Životno djelo mu je izgradnja velebnog studentskog doma „Dr. Dragutin Dujmušić“ (2007.-2017.) za hrvatske studente u Sarajevu.



U sarajevskom naselju Doglodi otvorio je gostinjac, za hočasnik i druge goste, „Prof. Dr. Krunoslav Draganović“.

Kao dugogodišnji predsjednik HKDD-a inicirao je obilježavanja važnijih obljetnica za hrvatski narod. Hod u hrvatsku slobodu – memorija za hrvatske rodoljube poznate kao Feniksovci u mjestima njihova stradanja - Lužani, Raduša, Varvara, Gornje Ogorje, Trmbusi.

Bio je član Počasnog Bleiburškog voda, promovirao je sjećanje na Bleiburški križni put i to ješačenjem od Zagreba do Bleiburga molitveno pohađajući poznata stratišta. U prigodi 65. obljetnice bleiburške tragedije, kao predsjednik HKDD, izdaje osobit molitvenik „Križni put – u spomen žrtvama hrvatskog križnog puta, što ga je priredio Ante Mateljan.

Don Anto se bavio istraživačkim radom, osobito seljenjem ramskog puka u Cetinsku krajinu i o  hrvatskoj političkoj emigraciji. Bio je u upravi Hrvatskog slova, član Hrvatske državne komisije za ratne i poratne žrtve. Bio je aktivni član Matice hrvatske u Sarajevu.

Suautor je nekoliko djela: Selidba Ramljaka (1867-1987); Tragovi ramskog graditeljstva (2005.); Tekstilne rukotvorine Hrvata u Rami (2006.). Suautor je dokumentarnog filma „Akcija Feniks 1972“ (2011.). Kao predsjednik HKDD utemeljio je i provodio humanitarnu akciju „Dobri pastir“ za pomoć i ostanak ljudi na selu. Poticao je i pomagao mladim ljudima u poduzetništvu, te izdavanju, prevođenju i promicanju relevantnih knjiga za hrvatski narod.

Odlaskom u mirovinu postao je i počasni predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva. Vlastitom oporukom je zatražio da bude pokopan u svećeničku grobnicu na groblju Bare.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!!!