Opće poznata stvar je da u BiH mirovine nisu dovoljne za život dostojan čovjeka i zbog toga je dobro što se korekcije neće raditi po automatizmu, već po zahtjevu korisnika.

Odlazak u mirovinu u BiH ne znači da te osobe ne mogu naći posao, a da primaju mirovinu. Ipak, postoje izuzetci u ovom pravilu. Mnogi umirovljenici u Federaciji BiH (FBiH) ne koriste ovo pravilo jer nisu svjesni da imaju pravo na zaposlenje i primanje mirovine u isto vrijeme po odluci Ustavnoga Suda Federacije BiH iz svibnja, 2023. godine.

Ova odluka suda podrazumijeva da osobe mogu raditi i primaju mirovinu, osim u slučaju kada umirovljenik prima obiteljsku ili mirovinu ostvarene prema odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

U slučaju bosanskohercegovačkog entiteta RS je isto kao u slučaju FBIH što se tiče umirovljenika koji primaju obiteljske mirovine, ne mogu tražiti nikakav obračun dok korisnici starosne i invalidske mirovine imaju, piše Večernji.

“Visina mirovine se može korigirati, odnosno ponovo odrediti, a nakon najmanje 12 mjeseci naknadnog osiguranja osobe koja je kao korisnik, nakon ostvarivanja prava, stekla status osiguranika, po nekom od zakonom propisanih osnova”, pojasnili su iz MIO RS. Dakle, možete podnijeti zahtjev za obračun najmanje nakon 12 mjeseci od ostvarivanja prava na mirovinu.