- Došla sam pružiti vam potporu i reći kako nemamo luksuz ponavljati iste pogreške. Pogledajte susjede, svi napreduju i vrijeme je i da i BiH napravi pomake, kazala je uz ostalo potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federaca Mogherini, u govoru zastupnicima oba doma parlamenta BiH na plenarnoj sjednici.

Mogherini je kazala kako će sljedeći potezi BiH zahtijevati jednoću i koordinirane korake na svim razinama.

-Vi se međusobno morate usuglasiti i konkretno djelovati. Današnje usvajanje izjave omogućava BiH da napravi odlučne korake bliže EU što znači, pored ostalog, pravnu državu, poštivanje ljudskih prava te prava manjina, kazala je Mogherini zastupnicima.

Stupanje na snagu SSP-a

Prema njenim riječima, usvajanje izjave Predsjedništva BiH omogućit će diskusiju u okviru Vijeća EU o stanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

– Pred BiH stoje brojni izazovi poput provođenja socio-ekonomskih reformi, rješavanje problema nezaposlenosti, reformi u oblasti zdravstva, obrazovanja, upostavi mjera za jačanje pravne države, administrativnih kapaciteta na svim razinama, sustav koordinacije u kontekstu pripreme za buduće članstvo u EU, naglasila je šefica europske diplomacije.

Mogherini je, između ostalog, kazala da bi današnje usvajanje izjave Predsjedništva BiH “mogao biti ključni povijesni trenutak ne samo za vas nego i za Europu te da će EU bilježiti ove značajne korake”.

Nakon ovog povijesnog dana, kaže ona, slijedi realizacija.

– Ja osobno i EU smo snažno opredijeljeni za ovu zemlju. Vaš uspjeh je i naš uspjeh, ali odgovornost je na vama u ovoj zgradi. Računajte na EU na ovom važnom putu – poručila je Mogherini zastupnicima Parlamenta BiH.

Oba doma usvojila izjavu

Podsjetimo, oba doma Parlamenta BiH, na odvojenim sjednicama, neposredno prije obraćanja šefice eu diplomacije Federace Mogherini usvojila su izjavu Predsjedništva BiH o europskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka članstvu u Uniji.

U Domu naroda Parlamenta BiH za izjavu je glasovalo 14 izaslanika, nitko nije bio protiv, niti sudržan. U Zastupničkom domu, koji ima 42 zastupnika, za izjavu je glasovalo njih 34.

Sjednici nisu nazočili zastupnici SNSD-a zbog neuvrštavanja u dnevni red njihovog zahtijeva za smjenu predsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića za kojeg kažu da nije spriječio, niti procesuirao zločine nad Srbima u Vozući

Predsjedništvo BiH usvojilo je i potpisalo 29. siječnja Izjavu o europskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Europskoj uniji (EU), na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, što je kasnije postala inicijativa EU. Izjavu su potpisali i lideri 14 bh. parlamentarnih stranaka.

Prije govora u parlamentu Mogherini se susrela s članovima Predsjedništva BiH./HMS/