Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala je u ponedjeljak na što brže formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, najavivši da će se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a ponovno u prosincu razgovarati o toj zemlji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su na zahtjev Hrvatske o stanju u BiH nakon izbora održanih 7. listopada. Sastankom je predsjedavala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, piše Hina.

"Tri su glavne poruke koju su ministri poslali Bosni i Hercegovini - da se vlast formira što je prije moguće, drugo da se 100 posto fokusira na reformsku agendu, koju građani BiH, pogotovo mladi, očekuju, a što je povezano s europskom perspektivom zemlje. Također se treba fokusirati na reformu izbornog zakona i na zabrinutost koja iz toga proizlazi", rekla je Mogherini na konferenciji za novinare nakon sastanka.

"Postoji dogovor među svim ministrima da moramo održati vrlo intenzivan rad sa svim političkim liderima u BiH te da ćemo se vratiti na itanje Bosne i Hercegovine na sastanku Vijeća za vanjske poslove u prosincu", rekla je Mogherini.

Bljesak.info