Saudijska Arabija objavila je prije tri mjeseca da je državni strateški cilj u njenu nogometnu ligu dovesti "200 najboljih nogometaša svijeta" te je tako napraviti najjačim nacionalnim prvenstvom na svijetu. Drugi cilj je od Saudijske Arabije napraviti nogometnu velesilu.

Državni projekt Saudijske Arabije je 200 najboljih nogometaša svijeta. Novac nije uopće tema

Beskrajno bogata i bez formalnosti kao što su salary cap ili Financijski fair-play, Saudijska Arabija se odmah bacila na ostvarenje tog plana. Od početka ljetnog prijelaznog roka krenula je u ofenzivu na otprilike spomenutih 200 frontova. Četiri najjača saudijska kluba su u vlasništvu države koja nema limita na trošenje, a i ostali saudijski klubovi mogu računati na pomoć države kako bi se ostvario navedeni cilj.

Saudijci su u prvom naletu doveli Cristiana Ronalda, Karima Benzemu, N'Gola Kantea, Riyada Mahreza, Roberta Firmina, Marcela Brozovića, Jordana Hendersona, Kalidoua Koulibalyja, Sergeja Milinković-Savića...

Modrić je jedan od rijetkih koji je odolio zovu stotina milijuna. Saudijci ne prihvaćaju ne kao odgovor

Ipak, jedan superstar nije podlegao zovu saudijskih stotina milijuna. Konkretno, Luki Modriću (37) nudili su trogodišnji ugovor uz plaću od 200 milijuna eura godišnje. On se zahvalio i produljio s Realom za desetinu tog iznosa. No, Saudijci ne odustaju od njega.

Talijanski novinar Rudy Galetti, koji od početka prati saudijsku ofenzivu, piše da tamošnji državni investicijski fond već planira po koje igrače će krenuti iduće sezone. Za 20124/25 su kao glavni ciljevi postavljeni: Modrić, Neymar, Kevin de Bruyne i Mohamed Salah. Modriću idućeg ljeta završava ugovor s Realom.