Šeik Ahmed al-Tayeb, vrhovni imam egipatske džamije i sveučilišta Al-Azhar u Kairu, ocijenio je da je poligamija nepravedna prema ženama i da ne predstavlja pravilo u islamu, čime je izazvao velike rasprave u Egiptu.

Vrhovni imam sveučilišta nije prvi puta progovorio o poligamiji od kada je 2010. preuzeo dužnost. O toj temi je govorio 2016. dok je predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao na obnovu vjerskog govora. Ali sada je prvi puta šeik al-Tayeb ocijenio poligamiju nepravednom, ukoliko se ne poštuje načelo jednakosti navedeno u Kuranu.

Poštivanje žene

Njegove riječi je odmah pozdravilo Nacionalno vijeće žena, čija je predsjednica Maya Morsi rekla da "muslimanska vjera poštuje ženu, pravedna je prema njoj i dodjeljuje joj prava koja ranije nije imala".

Nakon izjava šeika al-Tayeba pokrenuta je živa polemika na društvenim mrežama, a institucija Al-Azhar je u subotu navečer precizirala da veliki imam "nije govorio o zabrani poligamije".

U petak navečer je Al-Azhar je objavilo na Twitteru izjave šeika Tayeba i naglasio potrebu "obnove u pogledu pitanja žena", prenosi Hina.

"Žene predstavljaju polovicu društva, ako se ne brinete o njima, to je kao da hodamo po jednoj nozi", prenijelo je sveuličište riječi šeika Tayeba.

On je uz ostalo rekao da je "poligamija često nepravedna prema ženi i djeci, i ocijenio da je ona rezultat nerazumijevanja Kurana i tradicije proroka".

Druga, treća, četvrta... supruga

Veliki imam je izjavio u tjednoj tv-emisiji na nacionalnom satelitskom kanalu da su u krivu oni koji govore da brak mora biti poligaman.

On preporučuje da za dobro razmijevanje pitanja potrebno pročitati sve stihove o mnogoženstvu, jer neki pročitaju samo "dva, tri, četiri" i ne čitaju ono što je prethodilo i ono što ih slijedi.

"Je li musliman slobodan uzeti drugu, treću ili četvrtu suprugu? Koji uvjeti određuju tu slobodu?", pita se on.

Prema Kuranu, jednakopravnost je uvjet za mnogoženstvo i ukoliko nema jednakopravnosti zabranjeno je mnogoženstvo", objasnio je.

Šeik Tayeb je zatim podsjetio na stih koji govori o mnogoženstvu koji navodi da "ukoliko niste sigurni da ste pravedni prema njima, oženite samo jednu".

Izjave velikog imam al -Azhara su izazvale veliku raspravu na društvenim mrežama između pobornika i kritičara njegovih izjava.