Malezijska policija uhitila je hakera za kojeg sumnjaju da je ukrao privatne podatke o američkim vojnicima i predao ih Islamskoj državi, javlja CNN.

Državljanin Kosova Ardit Ferizi zadržan je u Maleziji po nalogu SAD-a jer je navodno pružao ISIS-u materijalnu podršku, hakirao računala i počinio krađu identiteta, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Ferizi je hakirao računalni sustav i ukrao povjerljive informacije o više od 1300 vojnika i vladinih dužnosnika, a potom ih predao islamistima među kojima i važnom propagandistu te terorističke skupine.

Zamjenik glavnog tužitelja John Carlin kazao je kako je ovakav slučaj - u kojem su optužbe i za hakiranje i pomaganje teroristima - prvi slučaj.

Lista ukradenih imena u kolovozu se našla na internetu, a objavila ju je skupina koja se naziva 'Hakerski odjel Islamske države'.

- Izdvajamo važne podatke i vaše osobne informacije prosljeđujemo vojnicima kalifata, koji će uskoro uz dozvolu Alaha napasti vaše vratove u vašoj vlastitoj zemlji - glasila je poruka islamista.

Vojne podatke koji su uključivali adrese vojnika i fotografije navodno je ukrao Ferizi i predao ih Junaidu Husseinu, britanskom hakeru koji se služio društvenim mrežama kako bi regrutirao 'zapadnjake' da se pridruže Islamskoj državi.

Američka vojska izvijestila je u kolovozu da je Hussein poginuo u zračnom napadu u Siriji. On je bio vođa takozvanog 'Cyber kalifata' koji je izvršio većinom neugodne napade na vojsku i druge vladine internetske stranice u Sjedinjenim državama, Francuskoj i drugim zemljama.

Nakon što je lista imena u kolovozu objavljena, Pentagon je izvijestio kako istražuje slučaj.

Mnogi telefonski brojevi i e-mail adrese nisu bili u funkciji kada je CNN proveo istraživanje u kolovozu. No jedan se muškarac javio na telefon i kazao kako je prije radio u američkoj vojsci. Zamolio je da ga se ne imenuje, no kazao je kako ga je prethodno Pentagon upozorio da su njegovo ime i podaci na listi. Još jedan muškarac kojeg su kontaktirali putem e-maila potvrdio je da je bio vladin zaposlenik i da ga je vlada također upozorila da je na listi.

Ferizi je navodno vođa hakerske grupe poznate kao 'Kosova Hacker's Security'.

Malezijska policija izvijestila je kako je 20-godišnji haker ušao u zemlju u kolovozu 2014. godine kako bi studirao računalnu znanost i računalnu forenziku na fakultetu u Kuala Lumpuru.

Malezijske vlasti su ga pratile nekoliko mjeseci nakon što su dobile informaciju od FBI, kazao je voditelj protuterorističkog odjela Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Ferizi je uhićen 15. rujna u Kuala Lumpuru, te će ostati u pritvoru sve dok američke vlasti ne zatraže njegovo izručenje.