Ivana Gudelj iz Busovače mlada je samohrana majka dvoje mališana. Ivana svojom pozitivnom energijom naprosto privlači sve oko sebe, a zaigranim duhom i dječjom izravnošću oduševljava već na prvi pozdrav, piše Dnevnik.ba

Ivana je veliki kreativac. Produhovljena je, kaže, cijeli život, a sklonost ka crtanju otkrila je u osnovnoj školi.

„Moja prva nastavnica likovnog je inzistirala na isticanju mog talenta igranja linijama. I bez osnovnih znanja o proporcijama, perspektivama  i sjenama – ja sam uspijevala, bez greške, nacrtati i najzahtjevnije oblike koristeći samo običnu olovku“, za Dnevnik.ba prisjeća se Ivana.

Ivana je završila Modni dizajn, ali život ju je odveo u drugom pravcu. Nije nastavila svoj umjetnički put odmah, ali kako to obično biva -  ono što je nas uvijek pronađe put do nas.

„Sve je počelo jednim rođendanom, prošlog listopada. Željela sam darovati kreativan i drukčiji dar. Koristan, lijep i emotivan. Uzela sam olovku i nacrtala portret slavljenice. Na rođendanu je bilo mnogo majki koje su poželjele portret svog djeteta. Odjednom sam bila zatrpana brojnim dječjim lišcima, olovkama, bojicama i sva u crtežima“, pripovijeda Ivana.

Već dva mjeseca nakon Ivana je imala svoju prvu izložbu. U dvorištu crkve sv. Ante Padovanskog u Busovači, u okviru božićnog sajma – Ivana je izložila svoje najdraže radove. Radost je podijelila s najmilijima – svojim mališanima. Radovima su brojni sugrađani bili pozitivno iznenađeni, a uskoro je i jedno od dijela završilo u uredu Dragana Čovića.

Ivana sa svojih dvoje mališana živi u iznajmljenoj garsonjeri u Busovači. Osim što je majka s punim radnim vremenom, Ivana radi u Vitezu osam sati dnevno, a odnedavna i živi svoju umjetnost.

„Ovo sam ja. Napokon – bez pritisaka, straha i tuđih očekivanja. U životu imam sve što mi je potrebno; svoju djecu, topao dom i svoje olovke. U našem domu jedina je nesuglasica – tko će prvi doći do bojica“, kroz smijeh dodaje.

Bez da je planirala – Ivana je oživjela svoju dugogodišnju strast. Obično crta noću, nakon što mališani zaspu, no umora, kaže – za nju nema.

„Ne znam gdje će (i dokle) odvesti put olovke. Prioritete slažem po osnovnim dužnostima i obvezama, a svaki crtež, vitraž i ulje na platnu su samo dodatak na već postignutu životnu zadovoljštinu.“ 

Ivana narudžbe prima iz svih dijelova BiH, ali i regije, no ova kreativna djevojka prizemljena je i realna. 

„Najvažnije mi je svoje vrijeme pokloniti svojoj djeci. Želim mijenjati svijet crtežom, jer sretan roditelj znači sretno djetinjstvo.“