Mještani Bosanskog Grahova u četvrtak su na dva sata blokirali magistralnu prometnicu koja povezuje tu općinu s Drvarom i Livnom. Po riječima općinskog načelnika Milorada Gligića, mještani su prometnicu blokirali od 12 do 14 sati zbog informacije da su tri šlepera nepoznatog otpada istovarena u krugu bivše tvornice Borac u Bosanskom Grahovu te je jedan dio tog otpada završio i na lokalnom odlagalištu otpada. 

Načelnik Gligić kazao je Feni kako se, po informacijama kojima on raspolaže od ljudi koji su bili na mjestu događaja, uglavnom radi o 200 tona tekstila koji je dovezen iz Italije, javlja Fena. 

"Općinske vlasti o tome uopće nisu informirane, a nakon što se saznalo za ovo je sam upoznao nadležne županijske institucije. Imam informaciju da MUP Hercegbosanske županije provodi istragu u vezi ovog događaja te da su poduzeti određeni izvidi prema suvlasnicima objekta bivše tvornice Borac gdje je istovaren otpad", kazao je općinski načelnik. 

Prema zadnjim informacijama koje su stigle s terena otpad se ponovo utovara u teretna vozila i odvoz na njemu nepoznatu destinaciju, dodao je načelnik Gligić. 

Istoga dana reagirala je federalna ministrica Edita Đapo. Federalno ministarstvo okoliša i turizma priopćilo je da je u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada, nakon što je objavljena informacija da je kompanija Krom reciklaža d.o.o. Drvar odložila otpad u krugu bivše firme Borac u Bosanskom Grahovu. 

Operater Krom reciklaža d.o.o. Drvar bio je obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana, odnosno proizvedena sirovina ili gotov proizvod koji će biti plasiran na domaće ili inozemno tržište. Ova kompanija je, u procesu dobivanja dozvole, navode, dostavila kompletnu dokumentaciju koja je propisana zakonom i uključuje potpisanu i ovjerenu izjavu da će uvezeni otpad biti korišten za reciklažu, te da neće biti odlagan nigdje na području Federacije BiH. 

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma napominju da je Hercegbosanska županija kompaniji Krom reciklaža d.o.o. Drvar izdao dozvolu za upravljanje otpadom, te da je nadležno županijsko ministarstvo i inspekcija dužni da vrše kontrolu odlaganja otpada. 

Resorno ministarstvo je odmah po saznanju iz medija obavijestilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražilo da hitno reagira i utvrdi je li riječ o opasnom ili neopasnom otpadu, te je li otpad uskladišten u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.